Antwerpen

Laakdal (Veerle) 11/2/9

Kapel Veerle 04

Zoals vroeger meegedeeld staan er in de gemeente Laakdal vier Lourdesgrotten.

Ik denk dat er geen enkele gemeente is met zoveel grotten. Dit komt omdat vanaf 1977 Laakdal een fusiegemeente is van de voormalige zelfstandige gemeenten Eindhout, Vorst en Veerle. Zie foto’s in bijlage.

26 april 2009 is het erfgoeddag en ook de opening van het toeristisch seizoen. Ons VVV-team stippelt dan een gezinsfietstocht uit langs de 4 grotten. Aan elke grote zal iemand de wordingsgeschiedenis van en de hedendaagse vieringen aan de grotten toelichten. De teksten zijn vanaf dan beschikbaar.

Er bestaat in Eindhout ook een beschermde kapel O.L.Vrouw van Lourdes, dus geen grot maar wel een bidkapel voor Lourdes.

Met vriendelijke groeten

Frans Vangenechten Cultuurbeleidscoördinator

Dienst Cultuur & Toerisme Eindhoutdorp 13, 2430 Laakdal.

Tel. 014/259705 – fax. 014/259709

frans.vangenechten@laakdal.be http://www.laakdal.be

Kapel Veerle 04

Lourdesgrot Veerle

In 1960 organiseerde de KWB en de Mijnwerkers-Brancardiers voor de eerste keer een Lourdes reis. Tot 1996 zijn deze reizen individueel per dorp blijven doorgaan. Na 1996 gebeurde dit tot op heden dekanaal.

Jaren na de start van de eerste Lourdes reis, namelijk in 1981, was er een oudere dame in Veerle die vroeg of men geen grot kon maken in Veerle, daar niet iedereen van de oudere generatie in de gelegenheid was om naar Lourdes te gaan.

De Mijnwerkers-Brancardiers vonden dit een goed idee.  Ze  vroegen de gemeente Laakdal of ze ergens een stukje grond hadden, niet te groot, waarop ze hun grot mochten bouwen. Ze kregen toelating van de gemeente en zo werd in het najaar van 1981 in de Hulstsestraat de fundamenten gelegd voor de grot. Vanaf de tekening tot het oprichten van de grot hebben de brancardiers van Veerle alles zelf gedaan. Elke zaterdag was iedereen druk bezig met de bouw van de grot.  Het hoofdbestuur van de brancardiers was bestendig aanwezig.  Ook het financiële werd volledig gedragen door de Mijnwerkers-Brancardiers van Veerle. Dit eigen kapitaal kwam van o.a. de tombelas en de jaarlijkse bloemenverkoop met Moederdag.

Het ijzerwerk van 10/12 stond zowel dubbel vertikaal als horizontaal en werd om de 20 cm aan elkaar gelast. Dit geheel werd zowel aan de binnen- en buitenkant  voorzien van kippendraad, waarna het geheel werd opgevuld met b
eton.  Daarna werd het gerotst om wind- en waterdicht te maken. Het geheel kreeg dan ook meer de blik van een grot.

In 1982 werd er dan in Lourdes een Mariabeeld gekocht en meegebracht. De werken zelf hebben geduurd tot 1983, de openingsviering vond plaats op 1 mei 1983 met pastoor A. Swinnen en een toespraak door Ludo Helsen, waarna het Mariabeeld haar vaste plaats kreeg.

Daar de grond te nat is kunnen er geen bloemen geplant worden. Toch wordt de grot vandaag de dag onderhouden door de fam. Goris. In de meimaand wordt er alle dagen om 20u. een rozenhoed gebeden, dit door ongeveer een 10-tal personen. Soms wordt er een noveen gebeden van negen dagen, vb. bij ongeval van een inwoner van Veerle.

Een offerblok is nog steeds aanwezig, zodat zij die willen, nog steeds een kaarsje kunnen branden en dit gedurende het ganse jaar. In de grot rechts is een deur met daarachter een kleine ruimte.

In de tijd dat de KWB & de Mijnwerkers-Brancardiers naar Lourdes gingen,  werd er voor het vertrek een misviering opgedragen in open lucht. Vermits de Lourdesreizen vanaf 1996 dekenaal zijn geworden hebben er geen misvieringen meer plaats.

Info:  Leo Peeters, Wijngaardbos, Laakdal, tel. 014/84 12 72     Contact : Karel Goris – Hulsestraat 89 –  014/84.02.42        Rutten Yvonne – Tessenderloseweg 36 –                   Tel. 014/84 06 58

*Betreft : Laakdal (Veerle)

Hierbij recente foto’s van de nog steeds mooi onderhouden Lourdesgrot.

Ze is gelegen op een graspleintje tussen de Hulsterstraat en Wijngaardbos.

Bedo.

Een gedachte over “Laakdal (Veerle) 11/2/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.