Antwerpen

Laakdal (Groot Vorst) 11/2/9

Kapel Groot Vorst 11

Met vriendelijke groeten

Frans Vangenechten Cultuurbeleidscoördinator

untitledDienst Cultuur & Toerisme Eindhoutdorp 13, 2430 Laakdal.

Tel. 014/259705 – fax. 014/259709 frans.vangenechten@laakdal.be http://www.laakdal.be

Kapel Groot Vorst 11

Lourdesgrot Groot-Vorst

Vroeger stonden er 3 Lourdesgrotten in Groot-Vorst, nl. 1) Op Beustereinde, 2) in de tuin van het Nonnenklooster in de Smissestraat en 3) in de tuin van de familie Geudens in de Kerkstraat; die tuin grensde aan het Chirolokaal. Welke grot eerst werd gebouwd, weten we niet. In de archieven van de processie in Vorst (van 1620 tot 1968) vinden we in 1920 reeds terug dat een Lourdesgrot werd uitgebeeld.

De grot op Beustereinde werd opgericht in 1958 op vraag van pastoor Dierckx, waarschijnlijk nav de jubileumviering 100 jaar Lourdes. De buurtbewoners zouden het werk doen. Er werd een comité opgericht om voor de financiering te zorgen en er  werd een steunlijst gepubliceerd. De vrienden van de Houthoek deden een bijdrage evenals de scooterclub die nog maar drie maanden bestond. Bij de pastoor of Louis Cuppens van de Hospesstraat konden de giften worden afgegeven volgens het Gazetteke van november 1958. De  grond voor de grot langs Beustereinde werd  geschonken door de familie Voordeckers (Louis was schoolhoofd en lid van de kerkfabriek in Vorst). Hij heeft ook gezorgd dat er een omheining geplaatst werd. Door de poort moet men doorheen een dennendreef naar de grot.

Toen ook de Mijnwerkers-Brancadiers van Vorst naar Lourdes gingen, verklaarden zij zich bereid de grot op Beustereinde te onderhouden. Ondanks het goed onderhoud werd de grot in 1976 deels verwoest door vandalen. Dat de grot opgericht is ter ere van O.L.Vrouw van Lourdes is te zien aan de twee roosjes op de voeten. Onderaan het beeld is te lezen dat O.L.Vrouw ‘de onbevlekte ontvangenis’ is.

Vóór de brancardiers naar jaarlijkse gewoonte naar Lourdes vertrekken, dus voor 6 juli, vindt er een viering plaats. Een tweede viering gaat door in de maand mei. Op 1 mei en de laatste woensdag van de meimaand werden er rozenkranzen gebeden. De andere woensdagen van mei gingen de parochianen bidden aan de andere kapellen van Vorst.  Er werd ook een kaarskensprocessie georganiseerd vanuit de kerk naar de Lourdesgotten in de omliggende gemeenten.

Info: Mia Van Bel-Coenen, Houthoek.

*Betreft: Laakdal ( Groot Vorst).

Ter plaatse vastgesteld dat de grot onlangs volledig werd gesloopt.

Bedo.

102 Groot Vorst

Een gedachte over “Laakdal (Groot Vorst) 11/2/9”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.