Antwerpen

Laakdal (Vorst-Meerlaar) 11/2/9

Vorst-Meerlaar wordt ook Klein Vorst genoemd.

Kapel Vorst Meerlaar 13

Kapel Vorst Meerlaar 13

Bezoek de Laakdalse Lourdesgrotten tijdens erfgoeddag

Elke dorp heeft zijn Mariakapelletje, aan een boom of op een kruispunt van wegen. Sommige zijn eeuwenoud. Zo werd er in de 17de eeuw een devotiekapel, toegewijd aan O.L.Vrouw-van-Zeven-Weeën, in de wijk Ham in Eindhout-Laakdal opgericht. Die kapel staat er nog in volle glorie. Na de verschijning van Maria aan Bernadette in Lourdes in 1858 werden er in gans Europa Mariakapellen en grotten naar het voorbeeld van Lourdes gebouwd. In de Norbertijnenstraat in Eindhout vind je nog een aloude (vervallen) kapel van O.L.Vrouw van Lourdes terug. De bouw van de Mariagrotten  gebeurde vooral na de 2de  Wereldoorlog ten gevolge van de massaal georganiseerde bedevaartreizen naar Lourdes. Nergens staan er zoveel als in Laakdal. In elke deelgemeente is er nog een Lourdesgrot te vinden. Eén van de grotten werd gebouwd door de mijnwerkers-brancardiers die jaarlijks op bedevaart gingen naar Lourdes en voor zieke collega’s die niet mee konden in eigen dorp een bidplaats bouwden naar het model van de grot in Lourdes. Elke Lourdesgrot kent een andere bouwgeschiedenis met persoonlijke verhalen maar het motief is telkens hetzelfde: het werd gebouwd uit vriendschap voor andere parochianen. En “Uit vriendschap” is nu juist het thema van de erfgoeddag 2009.

Opening toeristisch seizoen

De erfgoeddag valt jaarlijks samen met de opening van het toeristisch seizoen. Bij die gelegenheid wil VVV-Toerisme Laakdal de Lourdesgrotten terug in kijker plaatsen door een fietstocht uit te stippelen langsheen deze bezienswaardigheden in Eindhout, Veerle, Groot-Vorst en Klein-Vorst. Die grottenfietstocht met een routekaart kan verreden worden op zondag 26 april met vrij vertrek tussen 10 u. en 16 u. aan het infolokaal, Eindhoutdorp 13. Elke grot wordt een stopplaats waar lokale ‘inboorlingen’ ons meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis en het huidige leven van ‘de grot’. Info: tel. 014 25 97 05.

Met vriendelijke groeten

Frans Vangenechten Cultuurbeleidscoördinator

Dienst Cultuur & Toerisme Eindhoutdorp 13, 2430 Laakdal.

Tel. 014/259705 – fax. 014/259709 frans.vangenechten@laakdal.be

http://www.laakdal.be

Vorst dyn005_original_448_306_pjpeg_ 2646463_3ee5d9a9d343658c8b965a788c2cbf8f

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

Lourdesgrot Vorst-Meerlaar

Deze grot in Klein-Vorst  werd in tegenstelling met de andere grotten van de gemeente niet opgetrokken door de Mijnwerkers – Brancardiers, en kwam ook niet tot stand na de bedevaart van Lourdes.

Hoe kwam deze grot dan wel tot stand?

Deze grot werd in 1950 opgericht.  De bezielers van dit project waren Flori Van Hove en Dik Geukens. Zij maakten onder hun twee het plan op om een klein Mariakapelletje te bouwen aan de boord van de Vliet, rechts van de kiezel naar Tessenderlo. De plannen waren niet groots  en zo begonnen deze twee mannen aan het verwezenlijken van hun droom. Tijdens de werken kwam de pastoor langs, vroeg geïnteresseerd waar ze mee bezig waren. Ze vertelden hun plan aan de pastoor, die goedkeurend knikte. Het ene woord bracht het andere mee, de gedachten gingen verder en de pastoor opperde dat hij er misschien kon voor zorgen dat ze er recht over een stuk grond konden krijgen van de kerkfabriek. Ze zouden in plaats van een kapelletje misschien een grot kunnen bouwen.  De werken werden dus stopgezet, want Flori en Dik zagen dit wel zitten.

Een tijd later kregen ze toestemming van de kerkfabriek. Er werd terug gestart met de werken maar dan aan de overkant. De pastoor vond ook dat deze twee mensen deze zware taak niet alleen mochten doen. Er werd dus een bestuur opgericht en de mensen werden geïnformeerd van de plannen. Binnen een beperkte tijdsduur waren er veel handen bezig om het werk lichter te maken. Maar meer handen betekent ook meer gedachten. En zo gebeurde het dat de werken nog eens werden stilgelegd. De grot moest meer naar achter komen.  Dus voor de derde keer op rij werd alles verhuisd en terug uitgegraven. Met man en macht werd er gewerkt, met kar en paard werden stenen aangebracht van de gesprongen brug van het kanaal. De kajotters  hielpen waar ze konden. En ook de vrouwen liet zich niet onbetuigd. Zij maakten papieren bloemen, zodat bij het einde der werkzaamheden de grot mooi kon versierd worden.

Louis Biesemans – Lardé schonk het Mariabeeld  en Celine Lardé nam het Bernadettebeeld voor haar rekening.

Nu de dag van vandaag wordt de grot nog altijd onderhouden. De mensen van de Heuvels zijn nog altijd fier op wat hun voorgangers gepresteerd hebben en willen dit ook zo houden.

Info: Gerard van de Craen, De Heuvels 8, 2430 Laakdal, tel. 013/66 41 50

*Betreft : Laakdal ( Vorst Meerlaar)

Hierbij recente foto’s van de Lourdesgrot. Prachtige locatie en mooi onderhouden.

Ze is te vinden in het gehucht Klein Vorst langs de Geelse baan.

Bedo.

109 Klein Vorst.JPG

2 gedachten over “Laakdal (Vorst-Meerlaar) 11/2/9”

  1. Mijn vader heeft aan de grot mee gebouwd,Jan FransGeukens.
    Hij heeft ergens tss de rotsen een briefje gestoken wat er op staat weet niemand
    Groetjes Geukens Marie Josee

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.