Antwerpen

Sint-Katelijne-Waver (O.L.Vrouw – Waver – Ursulinen) 22/9/8

Onze-Lieve-Vrouw-Waver, park van het Instituut van de Ursulinen
Met de toren van het instituut, die o.a. aanleiding gaf tot de dorpsnaam ‘Torenkenswaver’

skw Lourdesgrot Ursulinen

 

SKWaver SME001002864

skw Lourdesgrot Ursulinen


Beschrijving: Dit park en het erbij aansluitende groendomein, dat onmiddellijk aansluit op de beschermde buitengevels van het Instituut der Religieuzen Ursulinen is een zeldzaam resterende getuige van de park- en groenaanleg binnen het typisch 19de eeuwse opvoedingsconcept van het meisjespensionaat. (…)
Het huidige park kreeg zijn eerste vorm in 1864 en werd vanaf 1887 systematisch verrijkt met diverse elementen in rotswerk waaronder een Lourdesgrot, gebouwd door het huis Blaton Aubert uit Brussel.(…) Een veelheid en uiteenlopendheid van de aanwezige ‘follies’ in rotswerk (
waaronder nazarethhuisje, gebouwd door de firma Tondeleir – info Bedo)  maakt het vandaag tot een uniek geheel.
In de jaren 1910 1911 werd de globale aanleg sterk verbeterd en verfraaid onder leiding van de Waverse tuinbouwdeskundige Felix Brouwers. In deze periode wordt het parkgedeelte omgevormd tot een Engelse tuin met een tweede vijver met een rustiek bruggetje. Men bouwt ook de muur rond het domein die dit park en het bosje insluit. Het totale concept sloot daarbij nauw aan bij het in het Instituut gegeven onderwijs. Archiefgegevens en oude prentkaarten tonen zeer duidelijk aan dat het park toen als didactische verzameling en als proeftuin dienst deed. Als zodanig functioneerde het bovendien – zowel in binnen- als buitenland – als een model binnen het landbouwonderwijs. (uit : Mario Baeck, Gethsemani 1841-1991. Historische kroniek van het Insti­tuut der Religieuzen Ursulinen te O.-L.-V.-Waver, O.-L.-V.-Waver, vzw Jozef van Rompay-Davidsfonds-Genootschap, 1991, (Mededelingen III)
Plaats: Sint-Katelijne-Waver – ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER
Straat: BOSSTRAAT
Vervaardiger: onbekend
Materiële omschrijving: prentbriefkaart
Opschriften op het origineel: Vue dans le parc.
WAVRE-NOTRE-DAME – Institut des Ursulines

http://www.beeldbankmechelen.be/index.php?

option=com_memorix&topid=8&collection_id=16&data_id=3412&photo_id=12244

In O.-L.-V.-Waver (deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver):  op het domein van het Instituut van de Ursulinen werd in 1887 een Lourdesgrot gebouwd door het huis Blaton Aubert uit Brussel. De grot was een geschenk van de leerlingen ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van mère Ursule Verheyden als overste van het klooster. De totale kostprijs bedroeg 3.010 fr (2.250 fr voor de grot zelf; 410 fr voor het ijzeren afsluithek en 350 fr voor de zitbanken. Het Mariabeeld werd door E.H. Directeur Op de Beeck geschonken.

Zie: Katelijne en Waver: een tocht langsheen onze kapellen.

SKWurs 3356833126_10c89803bd

http://www.flickr.com/photos/sint-katelijne-waver/3356833126/

wavre-notre-dame

olv waver 316_001

OLV Waver 538_001

olv waver 765_001

Info: Joanna Van Bladel

 

o l vr waver - ursulinenklooster 1

En nog iets betreffende O l Vrouw waver – Ursulinen.
Ben binnengeslopen in de tuin en deze constructie ontdekt : een soort grot, me dunkt voorstellende de stal waar Jezus is geboren, maar zeker geen Lourdesgrot.
 
Vr gr
Bedo.

Een tweede lourdesgrot bevindt zich op het Heiken – parochie Hagelstein – waar in de meimaand nog steeds eucharistievieringen worden gehouden en een bescheiden processie doorgaat.

Er was ook nog een Lourdesgrot in het Rusthuis H. Familie – nu huize De Pauw – in 1898 gebouwd door Antoon van Rompay – maar die is enkele jaren geleden gesloopt.

Mario Baeck
secretaris
vzw Jozef van Rompay-Davindsfonds-Genootschap

Er is tevens een Mariagaard naast de (oude) pastorie in de Wilsonstraat.
Ook daar wordt aandacht geschoken een Lourdes.

Willy Van Hoof [mailto:vanhoof.willy@telenet.be]

3 gedachten over “Sint-Katelijne-Waver (O.L.Vrouw – Waver – Ursulinen) 22/9/8”

  1. Een tijd geleden hebben wij een wandeling gemaakt in O.L.Vrouw Waver….in de Rozenlaan ontdekten we een Lourdesgrot ….de grot staat wat achter in…met auto merkt men de grot niet.
    Mogelijk ken je deze grot ?
    Groetjes,Jan

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.