West-Vlaanderen

Zuienkerke (Nieuwmunster) * 22/9/8

openbare grot

Grote Lourdesgrot uit 1928 in de Doelhofstraat, rechts van huis nr. 5 in Nieuwmunster (bij Den Haan).

grot_t1 Nieuwmunster

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/

SSA44643 nieuwmunster

Uit de collectie van Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens uit Hamme

tel.052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

*

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

Steen uit het echte Lourdes

openbare grot

http://www.makelberge.be/Nieuwmunster/Lourdesgrot.html

Een dorp heeft een toekomst bij de gratie van het verleden en het heden.

Het verleden is reeds geschreven. Het heden is zich aan het schrijven doorheen het wel en wee van elke dorpsgenoot.

Beiden – verleden en heden – blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De toekomst van een dorp blijft gewaarborgd in zoverre haar verleden gekoesterd wordt en op vandaag nog levendig wordt gehouden.

Tot voor kort lag de Lourdesgrot te Nieuwmunster er nog iet of wat verscholen bij. Oude wilgen en fruitbomen onttrokken dit kleine oord van rust en bezinning aan het zicht van menig passant. Ook klimop en ander woekerend geweld leken het te willen verbergen voor de buitenwereld. Zeker voor wie de dorpskern binnenrijdt aan een snelheid die in een grootstad een astronomisch bedrag aan boetes zou opleveren, blijft de grot, rechts gelegen net voor de bocht naar de dorpskern, onzichtbaar, ongekend en dus onbemind. Een reden dus om de bocht net iets rustiger te nemen …?

De natuur herstelt zich en dus zullen de bomen en het groen doorheen de jaren zich wel opnieuw hechten aan dit monument, net zoals de dorpsbewoners – en zeker de gouden senioren onder hen – zich devoot hechten aan de Lourdesgrot en de Moeder Maria.

Een monument verliest echter haar glorie, haar statigheid en haar betekenis wanneer het niet onderhouden wordt. Een team van vrijwilligers besteedt heel wat tijd aan het onderhoud van de grot: de zitbanken worden geregeld gereinigd en indien nodig geschilderd, de door het groen bemoste tegels worden met bleekwater geschrobd, de voorraad kaarslichtjes wordt zorgvuldig bijgehouden en aangevuld, van de opbrengst en voor de gebedsintenties worden geregeld eucharistievieringen gedaan ter ere van Moeder Maria.

Het is trouwens opmerkelijk dat de laatste jaren het bezoek aan de grot in stijgende lijn gaat. Getuige hiervan zijn de planten, bloemen en gedenkplaatjes die er op een rustig moment geplaatst worden en de kaarslichtjes die er overvloedig branden. Misschien is dit ook een teken van een (opnieuw) groeiend persoonlijk geloof en spiritualiteit in deze vaak moeilijke tijden voor zowel jong als oud.

*De Lourdesgrot op de foto’s in bijlage bevind zich in Nieuwmunster (Zuienkerke) W.VL in de Doelhofstraat. De aannemer staat ook vermeld, bouwjaar en reden ?

Met vriendelijke groeten Eddy Cox

2 gedachten over “Zuienkerke (Nieuwmunster) * 22/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.