Vlaams-Brabant

Bekkevoort (Molenbeek-Wersbeek) * 23/9/8

Grot van Wersbeek
In de omgeving van het kasteel werd in 1951 een grot ingewijd ter ere van OLV van Lourdes, voor de wonderbaarlijke genezing van Betty Frateur.

Deze Lourdesgrot is niet eenvoudig te vinden.

Op de Halensebaan, rechts van huis nr. 126 een klein veldwegje inslaan (in slechte staat). Na ongeveer 400 m. ligt de Lourdesgrot aan de rechterzijde van dit wegje. Even verder ligt een hoeve (nr. 128) en het kasteel.

wersbeek

wersbeek

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

Grot van Wersbeek
In de omgeving van het kasteel werd in 1951 een grot ingewijd ter ere van OLV van Lourdes, voor de wonderbaarlijke genezing van Betty Frateur (een van de kinderen van de toenmalige eigenaars van het kasteel). 
 

<!–[if !mso]><! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>

* Goede morgen, Hier een tip. De grot is als volgt te vinden : Het dorp Wersbeek bevindt zich tussen Diest en Tienen. U rijdt tot de kerk van Wersbeek en laat uw auto daar achter. U gaat te voet de Vandevorstweg op. (een kleine geasfalteerde doodlopende straat) Deze gaat over in een pad dat leidt tussen de boomgaarden. Einde van dit pad gaat u links, en na ca 200 meter opnieuw rechts. Daar gaat u ca 50 meter door en u ziet de grot verschijnen. Ze ligt op een groot privé domein, maar is vrij toegankelijk. Van de kerk tot de grot is ca 2 km te voet. In mijn jeugd werden hier tamelijk veel vieringen gedaan en was de grot zeer goed onderhouden. Of dit nog zo is weet ik niet. suces !!

Guy Devet
Turnhout

guy_devet@telenet.be

* In Molenbeek-Wersbeek bevindt zich een grote Lourdesgrot ter ere van het terug kunnen lopen van een mevrouw die de rest van haar leven tot een rolstoel veroordeeld was, na de verschijning van Bernadette.
Voor info kunt u terecht bij mevr. Maes Bertha op
tel: 013/776692 (is dezelfde)

vanmellaert.davy@gmail.com

*Volgens Bertha Maes werd het stukje grond waarop de Lourdesgrot staat aan de parochie afgestaan en is dit nu voor iedereen toegankelijk; het kasteel is thans nog bewoond door familie van de zus van Betty Frateur. Betty Frateur is na haar genezing verpleegster geworden.  De toegangsweg naar de grot via een kleine landweg is tevens de toegangsweg voor het kasteel en een aangrenzende hoeve.

* Meegedeeld door Julia Daems

20140528_181204.jpg

20140528_181427.jpg

 * Deze Lourdesgrot is een beetje verwaarloosd, jammer want ze is erg mooi.

Voor de grot bevinden zich stenen banken. Het is er rustig.

DSCN1428.JPG

Betty Frateur (° Leuven 31/8/1908) is in 1933 genezen van de Pottziekte te Lourdes (botziekte, stijfheid). In 1934 werd deze genezing te Lourdes erkend als een wonderbaarlijke genezing.

Info Julia Daems.

DSCN1423.JPG

1933

Deze bedevaart was bijzonder genadig door de genezing van Elisabeth Frateur uit Leuven. Haar wervelkolom was zwaar ziek. Drie wervels van de ruggegraat waren ontstoken en uitgevreten. De schijven van kraakbeen zijn verdwenen en opgeteerd. De wervels schijnen aaneengegroeid. Zij herstelt ogenblikkelijk na gecommuniceerd te hebben aan de Grot op zondag 6 augustus. Een jaar na haar genezing keert ze terug naar Lourdes om zich andermaal voor het Bureau des constatations aan te bieden. Uit het verslag van de dokters lichten we deze woorden: “Onze confraters zijn van oordeel dat deze genezing, die zich plotseling heeft voorgedaan op 6 augustus 1933 en die van het begin af volledig was, daar ze gepaard ging met het integraal herstel van de zieke wervels, gebeurde tegen de wetten van de natuur in.”

Het volledig verslag verscheen in “Le journal de la Grotte” van 9 september 1934.

http://www.bedevaarten-bisdombrugge.be/de-schone-historie-0

DSCN1426.JPG

In de Lourdesgrot zelf zijn verschillende Lourdestaferelen en foto’s van de Paus te zien.

Er zijn kunstbloemen. Helaas zijn alle kaarsen opgebrand.

DSCN1425.JPG

Prachtige beelden van Maria en Bernadette.

DSCN1424.JPG

Gedenkplaat uit 1951 geplaatst door de tweelingbroer van Betty, Luc Frateur, uit dankbaarheid.

openbare grot

openbare grot

 

3 gedachten over “Bekkevoort (Molenbeek-Wersbeek) * 23/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.