Limburg

Ham (Oostham) 24/9/8

Oostham

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

Lourdesgrot in bos (De Warande)

Eddy Van Goethem 011/342208 0495/600984 Victor Swertsstraat 26 3970 Leopoldsburg

Oostham

Dit jaar staat de Lourdesgrot precies 50 jaar in de bossen aan de Warande. In die tijd is de grot uitgegroeid tot een bedevaartsoord. “Een plek waar gelovigen tot rust komen”, zegt Roger Sannen (71), die de grot al 25 jaar onderhoudt.
De Lourdesgrot staat een halve eeuw in de Warande en dat wordt vrijdag gevierd. Een kaarsjesprocessie vertrekt om 19 uur aan de Chirolokalen in de Bremstraat richting Lourdesgrot. Daar wordt om 19.30 uur een viering opgedragen die wordt voorgegaan door drie priesters die van Oostham afkomstig zijn. De avond wordt afgesloten met een receptie in de lokalen van Warande Sport.
Voor deze gelegenheid moet de grot er natuurlijk piekfijn bijliggen. En daar zorgt Roger Sannen al 25 jaar voor. “En ik zal dat blijven doen tot ik niet meer kan”, zegt Sannen. “Iedere dag ga ik een kijkje nemen om de kaarsen aan te vullen en te vervangen en om alles een beetje schoon te maken.”

Paard en kar

Voor de versiering krijgt Roger hulp van de mijnwerkers-brancardiers. “Het zijn immers de brancardiers die de grot op deze plaats optrokken”, zegt hij. De grot werd gebouwd in de negentiende eeuw in de kerk van Oostham. In 1934, tijdens de verbouwing van de kerk, werd ze buiten de kerk weer opgetrokken, maar in de oorlog werd de grot volledig verwaarloosd. Uiteindelijk werd ze in ‘59 afgebroken. “Een groepje brancardiers vond dat jammer en bouwde de Lourdesgrot volledig opnieuw op in de bossen van de Warande. Met paard en kar brachten ze alle genummerde stenen zorgvuldig naar de Warande.”
In de bosrijke omgeving groeide de grot uit tot een bekend bedevaartsoord in de buurt. “Mensen beschouwen het als een mooi plekje om tot rust te komen. Heel wat gelovigen uit Leopoldsburg, Balen, Beverlo en zelfs Meerhout komen af en toe bidden bij de grot.”

http://www.hbvl.be/limburg/ham/lourdesgrot-viert-jubileum.aspx

Ham lourdesgrot-viert-jubileum_5_460x0

ee8ab-dyn005_original_600_450_pjpeg_2646463_2c5a06dcfd1591c11ea95727c2994232

*Hierbij enkele recente foto’s van de grot in een bosje in de Warande.

Zeer stemmig. Een echte aanrader. Wordt nog altijd druk bezocht.

Bedo.

 

Een gedachte over “Ham (Oostham) 24/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.