Oost-Vlaanderen

Oudenaarde (Melden) 24/9/8

Betreft: Oudenaarde (Melden) 
 
Hierbij enkele foto’s van de grot.
Gelegen tegen de flanken van de beruchte “Koppenberg” uit de Ronde van Vlaanderen.
Zeer rustige en landelijke omgeving.
Veelal een brandend kaarsje.
Bijzonder rustgevend is ook het klateren van het water van het bijgelegen bronnetje.
 
Bedo

AFBEEL~1.JPG


B1_GKG1T13I1_1+vandalisme Melden

De Meldenaars zijn boos omdat vandalen weer toesloegen in hun Lourdesgrot aan de Gote in Melden. Een beeld van Bernadette Soubirous werd het hoofd afgeslagen en bovendien zijn enkele grote stenen van de grot weggenomen.

Een nieuw beeld werd enkele maanden geleden geplaatst nadat ook het vorige door vandalen het hoofd afgeslagen werd. Het is echter niet zeker dat er een verband bestaat tussen de twee feiten.

De Lourdesgrot in Melden is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van Elisa Teirlinck, de zus van toenmalig pastoor Teirlinck. In de grot staan de beelden van Bernadette en de maagd Maria. Het was Lucienne Bulteel, die de grot versiert en onderhoudt, die woensdag de baldadigheden vaststelde. Lode De Zaeytijd, secretaris van de kerkfabriek van Melden ging eveneens een kijkje nemen.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=5i1t3ac4

Grot aan de boskant met waterbronneke.
Info: Maria Peyskens-Poppe (80 jaar). 
Adres: Graaf Van Landaststraat 121 9700 Oudenaarde (Eine) 055/313650

AF45C6~1.JPG

AFBEEL~1.JPG

AFBEEL~3.JPG

AFBEEL~2.JPG

AFBEEL~4.JPG

foto’s Bedo

* We komen onderaan de Koppenberg met het Koppenbergbos en de Mariagrot met bron.

Mag ik beginnen met je te feliciteren met deze zeer interessante blog. Ik ben solo-motorrijder en maak van mijn toeristische dagritten vaak een foto-verslag. Nu is het wel zo dat je op de Vlaamse boerenbuiten niet veel andere bezienswaardigheden tegenkomt dan de vele weidedieren, af en toe een kasteel en dan natuurlijk onze kapellekes. Ik begrijp dat jij je beperkt tot Lourdes-grotten, ik fotografeer zowat alles wat op kapelletjes lijkt. De laatste tijd lijken mijn uitstapjes meer op ‘bedevaarten’ dan echte motorritten. Neem gerust een kijkje op http://www.bloggen.be/motorrijder.

Beste groeten van Guy – Izegem

Kluisbergen Koppenberg Foto-LD3X7OZ4.jpg

3 gedachten over “Oudenaarde (Melden) 24/9/8”

  1. “Mijn grot” zoals ook oud burgemeester Jan Verroken de grot van Melden Kopenberg noemde. Tot die conclusie kwam ik toen ik zijn biografie las welke ik van hem cadeau kreeg met daarin verschillende door hem geschreven aantekeningen. En ik die deze grot altijd sinds kinds af aan af “mijn grot” noemde. Al ben ik niet geboren in Melden zie ik het dorp nog steeds als mijn bakermat. Ik vermoed dat elk kind die zijn jeugd heeft doorgebracht in Melden zich een beetje die grot toe eigende. Ook ik was was heel erg aangeslagen toen men het beeldje van Bernadette hadden verwoest. Ooit (20 tal jaren geleden) heb ik eens een poging gedaan om de handjes van Bernadette te her boetseren met klei. Was niet zo geslaagd maar toch was ik blij dat het beeldje er terug herkenbaar biddend uitzag. Nog steeds één van mijn favoriete “zen” plekjes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.