Luxemburg

Vielsalm 26/9/8

Vielsalm: Grotte Notre Dame de Lourdes langs de N86, komende van Trois-Pont, links van de weg bij het binnenrijden van Vielsalm.

Mooi bedevaartsoord gelegen in het bos op de helling met een sobere kruisweg en enkele andere beelden en kruisen.

Jan Lannoye jan.lannoye@telenet.be

Vielsalm


Vielsalm 6d57_1

Vielsalm heeft een klein museum (met vooral slijpstenen) en een kopie van de Grot van Lourdes.

http://www.thuysinburtonville.nl/page/tips

N.-D. de Lourdes :
– chapelle, à Priesmont, citée en 1943 et 1993;
– grotte, 1930, rue de la Grotte, avec chemin de croix érigé l’année
suivante, et calvaire monumental en 1934, ensemble cité en 1984;
– grotte, au pensionnat du Sacré-Coeur, citée en 1952.

http://namur.homily-service.net/gennart/monuments_religieux_lux.htm

<!–[if !mso]><! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>

* Lourdesgrot

Vielsalm is een niet onaanrdig Ardens districtplaatsje dat altijd wel een fors aantal toeristen herbergt in en op de haar omringende vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Direct links aan de weg van Stavelot (nog zo’n populair oord) naar Vielsalm, en vlak voor de bebouwde kern van Vielsalm, vallen wellicht de forse lichtblauwe letters op die hier op een hoge keermuur een Grotte N.D. de Lourdes annonceren. Men hoeft de tekst nog niet eens gelezen te hebben: voor kenners zegt deze vertrouwde kleurschakering al van ver dat hier een Marialogische attractie te vinden moet zijn. En aangezien men door de dichte begroeiing en de zware muur niets van de locatie kan ontwaren, wekt dat enkel de nieuwsgierigheid nog meer. De lettering is immers al wat verbleekt en wie weet huist hier een vergeten, onderkomen devotionele attractie.

Er moet met de parkeerruimte gewoekerd worden, kennelijk is men toch voetpelgrims gewend. De Lourdesgrot is, na een kort wandelingetje, een grote verrassing: met effect dwingt men de bezoeker eerst voor een ruwstenen, brede trap, en de grot wordt pas meer zichtbaar naarmate men hoger stijgt. Het is een flinke grot, zo te zien op de gebruikelijke een kwart grootte. Het is een verg fgies, een `ware afbeelding’ van het origineel, compleet met `bron’ met het 1858-opschrift links en de openluchtkansel rechts: zuiltjes op de hoeken, steen afgesmeerd met cement en enkele ondersteunende kleurtjes.

De grot zelf is van ruwe rotsblokken, eveneens met cement afge­smeerd, en aan de achterzijde zijn grote blokken natuursteen aan­gebracht en er zijn treetjes, maar die zijn nu, op de grens van maart en april, nog te ijsglad en gevaarlijk. Binnenin de grot hangt een luidklokje en zijn niet één, maar twee echte stenen uit Lourdes ingebracht, elk aan een zijde. Gelukkig is er ditmaal een signatuur:

J. de Looze

Architecte

Lonzee Namur.

De Looze is ons onbekend, en Lonzée blijkt slechts een gehucht in het Namense te zijn.

* De grot is goed gesitueerd, zo op deze helling, maar naarmate men hoger klimt wordt het uitzicht steeds beter. Achter en boven de grot liggen wandelingetjes die langs witte kruisen voeren met daarop het statienummer. Waarschijnlijk is dit een vervanging van eerdere, volwaardige staties. Maar de twaalfde statie, de Calvarie­groep, is in ieder geval intact. Het voetstuk is versierd met verschil­lende soorten kwartsen, de beelden zijn van gepolychromeerd be­ton, en het kruis zal zo’n vijf meter hoog zijn. Achterop geeft het kruis een jaartal: 1934, en dat is waarschijnlijk ook de datering van de grot. Vielsalm biedt hier weinig spectaculairs, maar de plek is met haar gemengd geboomte en struiken, het uitzicht en de dotten sneeuw die er nog liggen zeer tevredenstellend. In de zomer zullen er wel de krekels zingen.

Info: Buiten de kerk. Processieparken, Lourdesgrotten en Calvariebergen in Nederland en België, Wim Meulenkamp en Paulina De Nijs, Cultuurcuriosa, Aspekt, 1998, blz.205

Vielsalm

adri.johnny@gmail.com
0a432fc3-3978-4de8-9d92-3fe4ca0d0e22.jpg

Een gedachte over “Vielsalm 26/9/8”

 1. La grotte Notre-Dame de Lourdes.
  Cette grotte érigée à la sortie de Vielsalm (vers Grand-Halleux) est la réplique exacte de celle de Lourdes.
  Elle fut construite en 1929 à l’initiative du doyen Hallet qui échappa à la mort avec d’autres otages lors de la première guerre mondiale.
  Durant celle-ci, les Allemands qui occupaient Vielsalm accusèrent des «francs-tireurs» d’avoir «tiré sur nos soldats».
  Une rançon de 20.000 francs-or fut exigée et réunie. Des otages furent saisis; néanmoins ils ne furent pas executes.
  En remerciement, on érigea done la grotte de Notre- Dame de Lourdes.
  Elle fut réalisée et inaugurée officiellement en septembre 1930 sous la présidence de Monseigneur Cawet,évêque de Namur.
  Vous pouez laisser votre vehicule à N 50° 17.550 E 005° 54.572

  De grot OLV van lourdes.
  Deze grot werd uitgegraven bij de uitvalsweg richting Grand Halleux en is een exacte kopie van degelijknamige grot in Lourdes.
  Hij werd gebouwd in 1929 op initiatief van de deken Hallet die op bijna wonderbaarlijke wijze aan de dood met andere gijzelaars ontsnapte in de eerste wereldoorlog.
  Gedurende deze de Duitsers die Vielsalm bezetten aanklaagden “vrijschutters” van ” op onze soldaten geschoten te hebben”.
  Een losprijs van 20.000 gulden franken werd gevraagd en samengevoegd.
  Gijzelaars werden genomen,nochtans werden ze niet doodgeschoten.
  In dankbetuiging,werd de grot OLV van Lourdes opgericht.
  De grot werd in september 1930 voltooid en officieel ingewijd onder leiding van Monseigneur Cawet, bisschop van Namen.
  U kunt u voertiug achter laten op N 50° 17.550 E 005° 54.572

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.