Vlaams-Brabant

Roosdaal (Poelk) 30/9/8

 

Betreft : Roosdaal

De grot gaan opzoeken.

Prachtig.

Zeer mooi gerestaureerd.

Rustige omgeving.

Een bezoekje meer dan waard.

 gr Bedo.

 

roosdaal - gehucht poelk.jpg


Roosdaal

Brandstichting (2005) vernielt Mariagrot uit 1876
Afgelegen gebedsplaats was pas anderhalf jaar vernieuwd

ROOSDAAL – In het Pamelse gehucht Poelk is wellicht dinsdagnacht de Mariagrot totaal vernield door een brand. De politie vond bewijzen van brandstichting, maar heeft nog het raden naar de daders. De leden van het beschermcomité Vrienden van de Grot van de uit 1876 stammende Mariagrot zitten met de handen in het haar.

,,Het was Marie-Paule Appelmans, die samen met haar ouders dagelijks toeziet op de orde in en rond de Mariagrot, die dinsdagnamiddag de brandstichting vaststelde”, zegt de Roosdaalse gemeentesecretaris Hendrik Van Houtem. Hij is zelf een van de drijvende krachten achter de Vrienden van de Grot. ,,Wellicht gebeurde de brandstichting ’s nachts. Niemand heeft iets gemerkt. Het vuur moet achteraf vanzelf gedoofd zijn. Een buurtonderzoek zal niet veel helpen. Het dichtstbijzijnde huis bevindt zich op ruim 700 meter van de grot.”

,,De hele inboedel is in rook opgegaan. We vonden een lege benzinebus en de dop, met een duidelijke benzinegeur, lag voor de grot. De daders hebben die bus uitgegoten en de kaarsen, die doorlopend als een eeuwig vuur in de grot branden, deden de rest”, verklaart Van Houtem.

De Mariagrot was pas eind 2003 grondig vernieuwd. Zo was de kelder waterdicht gemaakt, kwam er een nieuwe vloer en werd de binnenzijde volledig nieuw bepleisterd, geschilderd en behandeld met een middel tegen vocht. De kerkfabriek Sint-Gaugericus van Pamel en de Vrienden van de Grot financierden het materiaal en het werk werd gedaan door enkele gemeentearbeiders. Een van hen, Johan Kestens, had uit eigen zak zelfs een mooie eiken kast geschonken, die fungeerde als een soort altaar. Ook die kast ligt grotendeels in de as.

,,Dit raakt ons diep, we weten niet hoe het nu verder moet met de grot”, zucht de gemeentesecretaris. ,,Iedereen vraagt zich af waar al die inspanningen nog voor nodig zijn.”

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=g9nha879

*Foto’s Bedo

 

roosdaal - gehucht poelk.jpg

017.JPG

021.JPG

022.JPG


Een gedachte over “Roosdaal (Poelk) 30/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.