West-Vlaanderen

Heuvelland (Westouter) – Rodeberg * 22/9/8

Adres: 8954 Westouter Rodebergstraat achter de manège op nr. 21; de grot is bereikbaar via een klein wegje links van huis nr. 25; pijl volgen: grot en kapelhuis www.kapelhuis.be.

De grot is gebouwd, ver het grootste deel, in keistenen, ( poudingues ) door Eerw. Heer Pastoor gekocht op de Catsberg. Aan de binnenzijde van de grot kan men er nog veel prachtige bewonderen, maar de schoonste, van die natuurlijke keistenen zitten in het voorste van de eerste grot en zijn nu, ongelukkiglijk, voor een groot deel onzichtbaar, door het gedeelte dat later aan de grot aan de voorkant werd aangebouwd.

Rodeberg

Rodeberg

Op 28 september 1873 trok Eerw. Heer Nollet als pelgrim op naar Lourdes met de Franse bedevaart van ’t Noorden, onder ’t voorzitterschap van Mgr.Lequette, bisschop van Atrecht. De 4de october om 4 uur in de namiddag was hij weder te Westouter . In die tijd naar Lourdes reizen was iets buitengewoons en heel de streek was er mee bezig. Eerw. Heer Nollet kwam naar huis met een nieuw, een godvruchtig en buitengewoon gedacht. Hij zou op de Rodeberg in plaats van een kapelletje, een grot doen bouwen, een grot in ruw bergsteen, in de goesting van Massabielle, waarvoor hij neergeknield had te Lourdes. Zoals Oost- Vlaanderen zijn Lourdes kwam te stichten te Oostakker, zo zou hij op de Rodeberg het West Vlaanderens Lourdes doen oprijzen, tot meerdere eer van God en zijn gebenedijde Moeder.

Dit zou veel geld kosten, de stenen bijhalen door ongebruikelijke straten, grond bijkopen, een woonst vinden voor de bewaakster, daglonen, enz…

Rijk was Eerwaarde Heer pasoor niet, maar toch op God en Maria betrouwend, en op zijn parochianen en kennissen, legde hij de hand aan ’t werk. Op een steen langs voor werd er later door Eerw. Heer Nollet het volgende jaarschrift gesteld: 

“Ludovicus Nollet me hic posuit.” Wat hij vertaalde: Louis Nollet heeft mij gezet.

Hij stelde 1873 als begin van de grot, omdat hij aanstonds na zijn bedevaart naar Lourdes het werk begon. Het klein kapelletje werd afgebroken en met de lente van 1784 kwamen de werken aan de gang. Boven de kapel aan de zijde van de fontein staat een steen getekend met de voltooiingsdatum 1875.

De grot is gebouwd, ver het grootste deel, in keistenen, ( poudingues ) door Eerw. Heer Pastoor gekocht op de Catsberg. Aan de binnenzijde van de grot kan men er nog veel prachtige bewonderen, maar de schoonste, van die natuurlijke keistenen zitten in het voorste van de eerste grot en zijn nu, ongelukkiglijk, voor een groot deel onzichtbaar, door het gedeelte dat later aan de grot aan de voorkant werd aangebouwd.

De bouwaannemers waren Jantje en Louis Scheerkouse, met dienaars, Theophiel Scheerkouse, hun neef. Ze woonden op de Catsberg. Jantje van de berg was een allerfijnste metser die gedurig zijn werk had van de paters op de Catsberg. Met de toelating van Vader Abt, met wie Eerw. Heer Nollet ook goed bevriend was, mocht Jantje hier ook komen werken voor Mr. Pastoor en bouwen naar zijn goesting. De bouwmeester ging alle dagen naar huis, tenzij de dagen dat het weder slecht was, dan ging hij overnachten in de pastorie te Westouter.

Jantje, ongelukkiglijk was verslaafd aan de drank en om die reden werd hij dikwijls, altijd de maandagavond en soms de dinsdag, door Mr. Pastoor die hem nochtans gaarne zag, begrold.

Jantje bekende zijn fout en aanvaardde de berisping. Als hij aan ’t werk was wrocht hij als een leeuw. Bij het maken van het stout gewelf, werd Mr. Nollet verlegen, en twist ontstond tussen baas, toeziener en aannemer. De kapel was vol zand en aarde gestampt, en daarop bouwde Jantje zonder center. Mr. Nollet beweerde dat, bij ’t wegnemen der aarde, alles zou invallen en dat die voute het nooit zou houden. Jantje beweerde ’t contrarie, verweet zelf Mr. Pastoor voor dwaas en bevool hem gerust te laten. Tot groot genoegen van de baas voltrok Jantje op meesterlijke wijze zijn werk. Het uitzicht der grot, wat later door Louis Scheerkouse voltrokken, was veel schoner toen dan op heden. Wanneer Eerw. Heer Nollet in 1882 zijn ontslag had gegeven als pastoor van Westouter, liet hij, om de bedevaarders in ’t droge te stellen het vorenste gedeelte bijzetten door Theophiel Declercq, metser te Westouter, en het nuttige kwam het schone bederven. Om daarvan overtuigd te zijn hoeft men enkel de lichtbeelden te zien van de grot zoals ze toen was.

De verbeeldingen werden later herschilderd door een Westouternaar, leerling van de schilderschool van Antwerpen, Theophiel Dewitte.

De ijzeren afsluiting, die nog staat in de grot, alsook de ijzeren barier van de ingang, zijn gemaakt en gezet geweest door de paters Trappisten van West-Vleteren en bijzonderlijk door broeder Lucas.

Het groot Christusbeeld, dat staat aan de linkerkant van de ingang van de kapelhof, is in gebakken potaarde van drie stukken. Het Christusbeeld was een geschenk van Abt Alberic en gemaakt door een van zijn paters van Sint-Sixtus en werd eerst korte tijd boven de kapel van achter gezet. Het hout ervan,een ruinaard, werd gegeven door Alexander Lacaes, en Euphrasie Delbey heeft later het houtwerk doen vernieuwen met ’t hert van een eikeboom.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/de_rodeberg.htm

Westouter ok Jul03_49

http://home.scarlet.be/~guyverhe/stoepe/waarmen5.html

westouter grottelourdes_belgique19

http://www.loucrup65.fr/pgie3997.htm

SSA44652 heuvelland

Westouter RodebergSSA45382

Info uit de collectie van Martin en Ingrid Van Goethem-Staessens uit Hamme

tel.052/478235 gsm 0484/694975 mail: mvglourdes@hotmail.com

Heuvelland westouter Rode berg Paul.JPG

Foto: Paul Vangampelaere (postkaart uit 1956 (?)) – Maria stond oorspronkelijk blijkbaar” links”.

Vermelding: Westouter “Kosmos” Kinderhome; voormalige vakantiekolonie voor kinderen Christelijk Ziekenfonds; thans is het domein in verval en zal kortelings gerenoveerd worden.

*DSCN2857 - kopie.JPG

DSCN2851 - kopie.JPG

DSCN2852 - kopie.JPG

DSCN2853 - kopie.JPG

DSCN2855 - kopie.JPG

DSCN2854 - kopie.JPG

DSCN2856 - kopie.JPG

DSCN2858 - kopie.JPG

DSCN2859 - kopie.JPG

*Het Kapelhuis is thans een vakantiehuis. Meer info in dit artikel, verschenen in het Laatste Nieuws van 26-27/7/2014.

*openbare grot

openbare grot

openbare grot

 * http://cartes-postales.delcampe.be/page/list/language,D,cat,9226,var,Postkaarten-Europa-Belgie-West-Vlaanderen-Heuvelland.html

openbare grot

40 jaar geleden was ik hier op kamp met de CM…….(in ben de 2de rechts van Pipi Langkous , links van mij en naast Pipi mijn vriendinnetje en stadsgenote Annemie ). Het domein is nu quasi volledig verwoest en zal gerenoveerd worden. Het openluchtzwembad zou nog bestaan. Dit ontroert me.

openbare grot

Dit rest nog van het supermooie openluchtzwembad.

openbare grot

openbare grot

8 gedachten over “Heuvelland (Westouter) – Rodeberg * 22/9/8”

 1. vraag, is dit de grot die gebruikt word door de ksa ?
  er zou daar een steentje zijn bij gelegd van hen voor mijn kleinzoon die zelfdoding heeft gedaan vorig jaar en wij zouden dat graag eens bezoeken
  met dank
  de groot ouders
  gil en willy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.