West-Vlaanderen

Vleteren (Westvleteren – Donkerstraat 12) * 22/9/8

Hierbij nog enkele sfeerfoto’s van de grot te Westvleteren.
De grot is prachtig gelegen op het eind van een lange dreef.
Altijd brandende kaarsjes.
Vlakbij de abdij is een bezoekerscentrum.
Er kan iets gegeten of gedronken worden en abdijprodukten zijn er te koop.
  
gr Bedo

AF31D2~1.JPG

mini-Sint-Sixtus West-Vleteren

Naast de Lourdesgrot in de gastentuin is de grot in het bos de meest bekende. Onder de oorlog 1914-1918 lag de abdij vlak achter het front, zij was omgezet in een kazerne, eerst van het Franse leger, daarna vooral door de Engelsen, en ten slotte door het Belgisch leger; er was een kamp van Engelse soldaten vlak achter de gebouwen, en een barakkenhospitaal een weinig verder. Toch had zij slechts zeer geringe schade te lijden, en er was maar één gasalarm, maar ook dat bleef zonder ernstige gevolgen. In die omstandigheden werd het idee van de grot geboren: “Tijdens de oorlogsjaren had hij ( Dom Bonaventura ) beloofd, ter ere van Maria, de Koningin van den Vrede, een ‘grot van Lourdes’ op te richten, zo de abdij van vernieling gespaard zou blijven. Daar zijn wens ten volle verhoord was geworden, moest hij ook zijn gelofte vervullen”

Op aanvraag van Dom Bonaventura liet Dom Henricus Kuypers, abt van de abdij Rochefort, zijn monniken de nodige bergstenen zoeken in hun bossen en naar hier overbrengen. “ En Dom Bonaventura met een paar Paters en Broeders toog aan ’t werk…”. De eigenlijke grot was voltooid op het einde van 1921. En nu staat zij daar…als een blijvend monument van dankbaarheid, opgericht ter ere van de Koningin van den Vrede: Divinae reginae pacis, bello finito, constructum”. (1921) Zij kon worden ingezegend op 28 mei 1922. In 1923 werden in een rondgang rond de grot nog Staties van de VII Weeën van O. L. Vrouw, aangebracht, beeldhouwwerk van artist Demey uit St. Denys Westrem. En in 1929 werd hieraan nog “een stenen predikstoel” toegevoegd.

Het werd een druk bezochte grot, zowel individueel het hele jaar door, als door groepen en parochies, vooral in de meimaand. Zij werd in 1968 overgemaakt aan de parochie Westvleteren, die er in de meimaand bedevaarten organiseert.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/sint_sixtus_westvleteren.htm

poperinge westvleteren abdij st.sixtue drot

Westvleteren 778_001

west vleteren

Info: Joanna Van Bladel

* Foto’s Bedo

AF45DA~1.JPG

AFBEEL~1.JPG

AFBEEL~2.JPG

AF31D2~1.JPG

AF51D2~1.JPG

AFBEEL~3.JPG

AF35D6~1.JPG

AFBEEL~4.JPG

* https://inventaris.onroerenderfgoed.be/woi/relict/1561

* De Lourdesgrot ligt rechts van het klooster zelf, een voetgangsweg in (ca. 350 m. lang) richting bos. Mooi onderhouden en versierd, bloemen en kaarsen, banken om te bezinnen. Rustgevend kader.

DSCN0239.JPG

DSCN0240.JPG

DSCN0246.JPG

DSCN0241.JPG

DSCN0242.JPG

DSCN0244.JPG

DSCN0248.JPG

DSCN0243.JPG

DSCN0247.JPG

DSCN0245.JPG

DSCN0238.JPG

*Foto Viviane Creeten

openbare grot

 

 

8 gedachten over “Vleteren (Westvleteren – Donkerstraat 12) * 22/9/8”

 1. In het boek “Sporen van de Grote Oorlog” van het Davidsfondsuitgeverij zag ik op blz 265 twee fotos van Lourdesgrotten met volgende tekst :
  De Sixtusabdij bevindt zich in de Donkerstraat in Westvleteren. In dezelfde straat , ongeveer 400 meter ten noorden van de abdij, vinden we deze Onze-Lieve-Vrouwe Lourdesgrot , met ter plekke een paneel dat veel uitlegt : “In 1921 werd tot eer van Maria, Koningin van de Vrede, deze Lourdesgrot gebouwd met bergstenen uit de bossen rond de trappistenabdij van Rochefort, uit dankbaarheid en om een belofte na te komen omdat de abdij en haar bewoners gespaard zijn gebleven van vernieling en dood tijdens de eerste wereldoorlog ‘14-‘18; De uitbeeldingen van de Zeven Smarten van Maria zijn rond de grot aangebracht in1923.”

  Like

 2. Westvleteren St. Sixtusabdij
  Deze Lourdesgrot werd gemaakt met stenen gevonden rond de abdij van Rochefort( als bedanking van geen schade en overleven van broeders van de abdij van Rochefort)
  grt Viviane

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.