Kort na de eeuwwisseling van 1900 waren er hier in Kortrijk mensen, die erover dachten om de vijftigste verjaardag van de verschijningen van O. L. Vrouw te Lourdes op een waardige wijze te vieren.
Ingang Veldstraat, rechts van huis nr. 169.
Kort na de eeuwwisseling van 1900 waren er hier in Kortrijk mensen, die erover dachten om de vijftigste verjaardag van de verschijningen van O. L. Vrouw te Lourdes op een waardige wijze te vieren. De onderoverste van dit klooster, Pater Stefanus ofte Etienne, was een van hen. Hij vond steun bij Z. E. H. Bruloot, pastoor van de nieuw–gestichte parochie van Sint Jan–Baptist te Kortrijk. Zij vatten het plan op hier langs de Veldstraat, in de hoek van ons kloosterdomein een grot te bouwen, die enigszins zou gelijken op de grot van Massabielle. Dit plan vond bijval bij vele mensen. Velen wilden bijdragen in de kosten. Een aannemer uit Kortrijk, Mr. Wustenfeld, zou de bouwwerken uitvoeren. Er werd een rots–steen uit het verre Lourdes ingemetseld in de rechtermuur van de grot op ongeveer 1,70m. Alles verliep naar wens en op 11 februari 1908 kwam de bisschop van Brugge de grot inzegenen. Er was een zeer grote toeloop van volk. Voor de gelegenheid mochten de treinen hun reizigers lossen hier vlakbij, aan de barreel!
Gedurende de eerste jaren kwamen er heel wat bedevaarten uit de naburige parochies, vooral tijdens de meimaand. Voor velen verving dat een bedevaart naar het verre Lourdes, die in die jaren voor de meeste mensen quasi onmogelijk was.
Ieder jaar wordt in de meimaand samen met het gebuurte de rozenkrans gebeden aan de grot. En de meestebedevaarders naar het graf van de zalige Broeder Isidoor brengen een bezoek aan de grot en gaan hun kaarsen ontsteken.http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/passionisten.htm







op 6/11/2009
LikeLike
Ligt in de Veldstraat – Nadine Werrebroeck
LikeLike
Aangevuld
LikeLike
DEKENIJ KORTRIJK NEEMT DE ZORG OVER VAN EEN ‘HEILIGDOM VAN HET VOLK’: DE LOURDESGROT VAN DE PASSIONISTEN
In 1858 liet Maria zich zien aan Bernadette Soubirous in Lourdes. Deze verschijningen hadden wereldwijd een sterke weerklank. Ook in Kortrijk werd een eenvoudige kapel aan ‘Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes’ toegewijd. Deze kapel stond aan de Veldstraat, in de Sint-Janswijk, die toen nog deel uitmaakte van de parochie Onze-Lieve-Vrouw (De parochie St.-Jan-Baptist werd pas in 1906 opgericht). Precies 50 jaar later (1908) bouwden de paters Passionisten (sinds 1872 in Kortrijk) op de plaats waar het kapelletje stond, een grotere Lourdesgrot. De grot was een kopie van de grot van Massabielle in Lourdes, waar Maria zich had laten zien. Deze grot met een ruimer terrein, banken en gaanderijen bood aan de groeiende groep pelgrims de kans om op bedevaart te komen. Deze plek is voor Kortrijkzanen zowel als voor mensen van elders heel populair geworden. Vooral na de overbrenging van het lichaam van Broeder Isidoor naar de Kloosterkerk (1952) en zijn zaligverklaring (1984) ontstond een toevloed van bedevaarders. Mensen combineerden een bezoek aan de grafkapel voor de broeder in de Paterskerk met een bezoek aan zijn grafsteen en buiten aan de grot.
Vandaag schrijven we 2021: al die jaren hebben de paters Passionisten gezorgd voor de grot. Er was meestal iemand van hen aanwezig. Men kon een kaars kopen. Maar bovenal was er een ‘heiligdom van het volk’ ontstaan. De tegeltjes, opgehangen aan de wand, getuigen van verhoord gebed. Jong en oud komt hier een nood klagen, een kaars aansteken, even tot rust komen en danken…
Helaas kan de congregatie van de paters Passionisten de zorg voor de grot niet langer opnemen. Hun groep wordt ouder en kleiner. Daarom zochten ze contact met pastoor Guido Cooman van de Pastorale Eenheid De Verrijzenis (waartoe de parochie St.-Jan behoort) met de vraag of de dekenij Kortrijk de zorg voor de Lourdesgrot konden overnemen? We overlegden met de collega-pastoors van de dekenij en kwamen heel snel tot het besluit dat we dit aanbod wensen aan te nemen. De Decanale Werkgroep Lourdesgrot Kortrijk werd opgericht die de overname regelt. Er werd gepoetst en hersteld en gesnoeid. ’t Alternatief, een werkervaringsfabriek binnen de sociale economie, werd aangesproken voor het opknappen van de banken en het groenonderhoud en ‘De Branding’, die ondersteuning geeft aan mensen met een beperking, voor het aanvullen van de kaarsen en het openen en sluiten van de Lourdesgrot. Maar er is ook het verlangen om hier een pastoraal project te laten groeien: dit ‘heiligdom van het volk’ nodigt uit tot stilte, reflectie en gebed. We willen de grot openhouden. Zal het lukken om in de maanden mei en oktober permanentie te voorzien, om mensen die dit willen, de kans tot een gesprek aan te bieden? De toekomst zal dit uitwijzen…
We danken de paters Passionisten voor hun inzet al die jaren en voor de kans die ze Kerk in Kortrijk bieden om de grot open te houden. Het blijft mogelijk om in de kerk te bidden bij het graf van Broeder Isidoor. We starten op 1 oktober met een vernieuwde werking rond de grot: de maand oktober is de maand van het feest van Broeder Isidoor (6 oktober) en de tweede Mariamaand (Rozenkransmaand). Iedereen is welkom om even te komen kijken, om de drukte achter zich te laten en te genieten van de stilte en van de mogelijkheid tot bezinning en gebed.
LikeLike