West-Vlaanderen

Kortrijk (Passionisten) * 22/9/8

mini-kortrijk

Kort na de eeuwwisseling van 1900 waren er hier in Kortrijk mensen, die erover dachten om de vijftigste verjaardag van de verschijningen van O. L. Vrouw te Lourdes op een waardige wijze te vieren.

Ingang Veldstraat, rechts van huis nr. 169.

mini-kortrijk

Kort na de eeuwwisseling van 1900 waren er hier in Kortrijk mensen, die erover dachten om de vijftigste verjaardag van de verschijningen van O. L. Vrouw te Lourdes op een waardige wijze te vieren. De onderoverste van dit klooster, Pater Stefanus ofte Etienne, was een van hen. Hij vond steun bij Z. E. H. Bruloot, pastoor van de nieuw–gestichte parochie van Sint Jan–Baptist te Kortrijk. Zij vatten het plan op hier langs de Veldstraat, in de hoek van ons kloosterdomein een grot te bouwen, die enigszins zou gelijken op de grot van Massabielle. Dit plan vond bijval bij vele mensen. Velen wilden bijdragen in de kosten. Een aannemer uit Kortrijk, Mr. Wustenfeld, zou de bouwwerken uitvoeren. Er werd een rots–steen uit het verre Lourdes ingemetseld in de rechtermuur van de grot op ongeveer 1,70m. Alles verliep naar wens en op 11 februari 1908 kwam de bisschop van Brugge de grot inzegenen. Er was een zeer grote toeloop van volk. Voor de gelegenheid mochten de treinen hun reizigers lossen hier vlakbij, aan de barreel!

Gedurende de eerste jaren kwamen er heel wat bedevaarten uit de naburige parochies, vooral tijdens de meimaand. Voor velen verving dat een bedevaart naar het verre Lourdes, die in die jaren voor de meeste mensen quasi onmogelijk was.

Ieder jaar wordt in de meimaand samen met het gebuurte de rozenkrans gebeden aan de grot. En de meestebedevaarders naar het graf van de zalige Broeder Isidoor brengen een bezoek aan de grot en gaan hun kaarsen ontsteken.
http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/passionisten.htm 
 
260609~1
 
260609~2
 
261CAF~1
 
260609~3
 
260609~4
 
KORTRI~1

 

Hierbij enkele sfeerfoto’s van het bedevaartsoord.
Zoals te zien op de foto’s : stemmig, verzorgd en steeds druk bezocht.
 
Bedo
 
* Dezelfde  grot in het verleden.
kortrijk 214_001
Info: Joanna van Bladel
 
scannen0040
 
info: Clara Mathues uit Erfgoeddag, Fake? 25/4/2010 Programmabrochure blz. 84 Lourdesgrot in de Veldstraat
 
*Bezoek 7/8/20: het winkeltje is inmiddels opgedoekt. Voor het overige is deze Lourdesgrot nog altijd prachtig, lijkt qua concept op Crupet.
 
 
 

3 gedachten over “Kortrijk (Passionisten) * 22/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.