West-Vlaanderen

Oostrozebeke 22/9/8

42%20De%20Ginste Oostrozebeke

 

Het ontstaan der grot is te danken aan Z. E. H. Jozef Cosyn, destijds onderpastoor der wijk, die wilde na de oorlog een dankmonument oprichten aan O. L. Vrouw, omdat Oostrozebeke gespaard werd binst den oorlog 1914-1918. Ze werd gebouwd in de zomer van 1920, op een stuk land van 20m. op 20m., gegeven door Juffr. Clotilde Tack, tante van Heer Jozef en Juffr. Maria Lootens van Oostrozebeke. De boeren spanden hun paarden in en reden het front op naar Zonnebeke om de betonblokken bij te halen. De metsers waren Achiel Dhondt en Camiel Deloof, beiden overleden. In juli 1922 werden daar ook de 7 kapellekens der smarten bijgebouwd.

Gedurende de nacht van 16 op 17 mei werd de duurbare grot schandelijk onteerd. Het O. L. Vrouwe beeld lag op den grond gesleept, de handen van Bernadette waren afgekapt en de afbeeldingen der 7 smarten werden verbrijzeld. Dit was daags voor de grote bedevaart van mei, die toch doorging met een massale volkstoeloop. Twee dagen later werd de dader, een zekere Parmentier van Meulebeke, een man van 68 jaar,aangehouden.

Op 4 juli daarop volgende werd op een grootse wijze eerherstel gebracht. Een nieuw beeld van O. L. Vrouw werd op een praalwagen aangevoerd en een herdenkingsplaat medegedragen in jaarschrift:“t afschuwlijk werk van woest geweld, is liefdevol in ’t nieuw hersteld. ( 3D, 1C, 5L, 5W, 4V, 6I  =  1926 ).

Er waren 6000 mensen aan de frot. E. P. Desmytere, Redemptorist, predikte en het nieuwe beeld werd ingewijd door Z. E. H. Pastoor van Oostrozebeke. Al het volk herhaalde de laatste geestdriftige woorden van den Pater: Leve Maria, leve onze goede Moeder!

In de beeldstormerij werden ook kapellekens verwoest langs den weg onder andere aan het land van Antoon Lannoo; nu staan daar ook ter dier herdenking te lezen: Schoongewassen is voortaan, de schandevlek laf U aangedaan”.

In april 1946 werd de bedevaartplaats vermeerderd met 30m. diepte, wederom een gift van de familie Lootens uit Oostrozebeke. Ze is nu 50m. op 20m. en biedt nu een heerlijk zicht en een behoorlijke plaats voor grote groepen en bedevaarders. De grot werd afgebroken en heropgebouwd lijk vroeger, misschien nog wat schoner en 7 kapellekens werden gebouwd in oude Vlaamse trant, volgens het plan van Bouwmeester Albert Impe uit Tielt. Twee weken afbreken en twee weken metsen en alles was kant en klaar tegen den 1ste mei 1946. De 4 mannen die dat reuzenwerk gedaan hebben in die korte tijdsspanne, waren Gustaaf Demaegdt en zijn broeder Jules Demaegdt, en de dienders hun nonkel Jules Demaegdt en Gentiel Beeuwsaert. Er werden 6000 kg. cement verwerkt en een predikstoel bijgebouwd en ook de elektrische verlichting. Alles samen koste die verplaatsing 100.000 fr. De sierlijke beplanting is van Aloïs Tack uit Nieuwbrug. De elektrische leiding komt van de gebroeders Debacker, het wijwatervat van Frans Vandenberghe.

Jaarlijks zijn er twee grote bedevaarten van Oostrozebeke: den eersten zondag van mei en de tweede zondag van mei.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/oost-Rozebeke.htm

De Ginste

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten.htm

oostrozebeke (1)

oostrozebeke2

Oostrozebeke 598_001

oostrozebeke3

Info: Joanna Van Bladel

6 gedachten over “Oostrozebeke 22/9/8”

 1. De Ginstegrot heeft duizenden mensen biddend samengebracht, jong en oud, over de generaties heen.
  Veel mensen hebben samen een troost gevonden in de moeilijke momenten van het leven.
  Wanneer ik daar nu voorbijkom, zie ik geen mens meer bidden. Ik ben er wel van bewust dat oudere vormen van religiositeit niet altijd aangepast zijn aan de hedendaagse mentaliteit. Maar wanneer gaat er eens iets nieuws komen dat opnieuw mensen van alle leeftijden kan samenbrengen in rust, vroomheid en spiritualiteit? Niet te vergeten: “Een mens leeft niet van brood alleen.”
  Ik herinner mij nog de avondprocessies in de maand mei waar heel wat Ginstenaren naar toe kwamen om te bidden.
  Wanneer brengt een nieuwe spiritualiteit terug de mensen samen? Of hebben we genoeg aan de TV programmas die elke diepgang missen, en elke kommunicatie weigeren?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.