Limburg

Overpelt (Ursulinen) 22/9/8

Volgens een oude prentkaart bestond er al in 1908 een  kleinere Lourdesgrot.  De Lourdesgrot werd in 1929 door vier zusters eigenhandig gebouwd. Thans is deze ook afgebroken en vervangen door een open kapel.

Grot overpelt

Grot overpelt

Volgens een oude prentkaart bestond er al in 1908 een  kleinere Lourdesgrot.  De huidige Lourdesgrot werd in 1929 door vier zusters eigenhandig gebouwd.
De Calvarieberg werd in 1933 geplaatst. Hij werd gemaakt van aarde die uitgehaald werd om ergens anders een vijver te maken. De gele stenen werden gedolven uit de mergelgroeven in de streek van Visé en aangevoerd door de heer Cuitte van Verviers. Cuitte maakte een wasplaats voor de zusters en bracht samen met zijn materiaal ook de stenen mee.

http://mdo.wico.be/Archief/2008-01MdoGazetJanuari.htm

Vroeger telde Overpelt verschillende Lourdesgrotten, maar doordat die meestal uit metaalslakken van de Fabriek gemaakt werden, zijn die allemaal opgeruimd ter sanering van de bodem.

Hopelijk bent u hiermee geholpen,

Henri Naus ondervoorzitter

Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde Overpelt              Zwamstraat 21 3900 Overpelt    011/64.84.15    0474/60.70.99

overpelt 489_001

Info: Joanna Van Bladel

*

ovam-moet-sanering-overpelt-stilleggen-van-monumentenzorg_5_460x0

De saneringswerken op de site van WICO-campus Mater Dei in Overpelt, die maandag in opdracht van OVAM waren gestart, liggen stil. Het bedrijf Brecon uit Zwijndrecht moet van Monumentenzorg de werken voorlopig staken.

De vroegere kloostertuin is onlangs door Landschaps- en Monumentenzorg samen met het klooster beschermd. Als de opruimingswerken doorgaan, zouden ook beschermde elementen in die tuin sneuvelen.
“Volgende week is er een overleg met monumentenzorg”, zegt Maarten Vantorre van OVAM. “Hopelijk komen we er dan uit.”
De Lourdesgrot is al weg, later volgt nog de Calvarieberg. Die grot was gebouwd met zinkassen, en al gedeeltelijk vernield.
“Als ook de fundering eruit moet, sneuvelen ook beschermde bomen en struiken van de kloostertuin”, zegt de werkleider van Brecon. OVAM wil geen procedurefouten maken die de bescherming kunnen beïnvloeden. Bij de afvalstoffenmaatschappij komt het werkschema niet in het gedrang – er zijn nog andere schoolterreinen te saneren – en hopen ze “dat de volksgezondheid het haalt op de bescherming als monument en landschap”.

http://www.hbvl.be/limburg/overpelt/ovam-moet-sanering-overpelt-stilleggen-van-monumentenzorg.aspx

*Na bezoek ter plaatse heb ik vastgesteld dat de Lourdesgrot en de Calvarie

inderdaad afgebroken werden.

De beelden hiervan zijn in een soort open kapel nog wel op de school bewaard gebleven.

Bedo.

overpelt - ursulinenkloosterursulinen 2

2 gedachten over “Overpelt (Ursulinen) 22/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.