West-Vlaanderen

Poperinge (Proven – De Lovie) * 22/9/8

Deze instelling voor geestelijk gehandikapten is gevestigd op de Krombeekseweg nr. 82 in een prachtig domein. Even verder woont ook Henry d’Udecem d’Acoz, oom van Koningin Mathilde.

De Lourdesgrot ligt midden in het bos, even verder dan de receptie (parking Remote) links en dan brugje overgaan. De Lourdesgrot ligt dus in feite op een eilandje. het is een unieke en rustige plaats, mindfulness gegarandeerd!

openbare grot

Mini%20%20De%20lovie Poperinge

Op donderdag 24 Oogst 1933 heeft het Sanatorium van Poperinge eens te meer een schonen dag beleefd, de wijding van een grot van Lourdes door zijne Exellentie Mgr. Lamiroy. Na het huis van God waar ze troost en sterkte vinden bij Jezus is een grot van Lourdes de meest aantrekkelijke plaats voor lijdenden om hun nood te klagen bij hun goddelijke moeder.

Een schone en sierlijke grot zou het zijn die in de Lovie zou prijken. Ze rijst omhoog op een stemmige plaats, op een eilandje van het grote park. Ze telt 7,50 in de hoogte en 20 meter in de breedte, een echt monumentale grot gebouwd door Mr. Nachtegaele, aannemer te Diksmuide. De opkomende groene plantage van jeugdige bomen versterkt nog door tegenstellingen der bruine sepia tinten en blauwe rotsuitslag van de grot.

De plechtigheid der inwijding werd voorbereid door een driedaagse oefening, O. L. Vrouw ter ere. Eerwaarde Pater Paulus, der Paters Minderbroeders van Diksmuide, hield sermoenen. Zijn diepe liefde voor Maria deelde hij mede aan zijn talrijke toehoorders, met warmte van gemoed en overtuigend van woord deed hij iedereen in het Sanatorium verlangen naar den 24 Oogst, dag die voor allen een echte feestdag wezen zou. Een heilige Communiemis zette den dag in. In dichten groep kwamen de zieken met diepe godsvrucht hun Jezus ontvangen. Men voelde het aan, een feeststemming bezielde allen. Te 9 uur somelneale mis met assistentie, gecelebreerd door Eerw. Heer Pil, aalmoezenier van het Sanatorium. Na het evangelie wakkerde E. P. Paulus alllen nog eens aan tot vurig betrouwen in de H. Maagd, voorspreekster (?) van alle menschen, voorspreekster vooral voor hen die in nood zijn en die met vertrouwen tot haar komen. ’s Namiddags begon er heel wat leven te komen in het Sanatorium, alhoewel het feest in intieme kring zou gevierd worden. De sanatoriumbewoners hadden er aan gehouden zelf de versiering op zich te nemen, en haastig ging het heen en weer om een laatste hand te leggen aan de versiering van de kapel, wegen en grot. De versiering was sober en decoratief, een bewijs van goeden smaakvollen kunstzin bij die edelmoedige medewerkers. Om vijf uur begon de plechtigheid: Zijne Exellentie Mgr. Lamiroy werd ontvangen op het perron door zeer Eerwaarde Heer Vervaecke, Deken van Poperinge en door zeer Eerwaarde Heer Pil, aalmoezenier… Stoetsgewijze al zingen en bidden, trok gans het sanatorium naar de grot, het kruis voorop. De zusters, Mgr. Met de geestelijkheid en de genodigden sloten de stoet. Met veel vurigheid werd er gebeden en geestelijke liederen gezongen. Onderweg en later aan de grot zorgden zeer ijverige fotografen ervoor die schone momenten vast te leggen in beelden. Aan de grot gekomen zong Mgr. De wijdingsformule, waarna Eerw. P. Paulus een gelegenheidspreek hield. In gloedvolle bewoordingen gaf hij eerst als verwelkoming van Zijne Excellentie een commentaar op de leuze van Mgr. “in caritate XI” in de liefde van Christus. Daarna wakkerde hij met heldere stem alle sanatoriumbewoners aan om met onuitputbaar betrouwen dikwijls tot Maria te gaan, tot de Moeder Gods die altijd bereid is dezen te helpen die bij haar komen. Allen waren diep bewogen door zijn woorden. Zijne Excellentie nam alsdan het woord om met veel innigheid zijn kinderen aan te wakkeren om bij  de ingewijde grot vurige gebeden te komen storten. Vervolgens keerde men stoetsgewijze terug naar het perron van het kasteel, waar Mgr. Alle aanwezigen zijn zegen gaf.

Na de ceremonie had een lunch plaats, waar Eerwaarde Heer Pil, Aalmoezenier, Monseigneur bedankte voor zijn liefde voor de Sanatoriumbewoners, liefde eens te meer bewezen door zijn komst naar het verre Poperinge. Monseigneur dankte op zijn beurt Eerwaarde Heer Pil voor zijn ijver aan de dag gelegd in het Sanatorium en toonde aan welke waarde moet gehecht aan daden van naastenliefde. Namens de Commissie dankte M. Bekaert, Voorzitter, Monseigneur en de Eerwaarda Zusters die het Sanatorium bedienen en zette een heildrok in ter ere van M. Sierens, dokter van het Sanatorium, om zijn onvermoeibare toewijding voor zijn patiënten. Het was een heugelijke dag, met genoegen herdacht, voor allen die aanwezig waren. In stille eenzaamheid kan iedereen nu bidden gaan met eindeloos betrouwen bij het beeld van de Moeder Gods in de nieuwe grot.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/de_lovie_te_poperinge.htm

*Bedo meldt dat dit dezelfde grot is:

Poperinge 069_001

Info: Joanna Van Bladel

Poperinge ( Lovie) : die grot is te vinden in de deelgemeente PROVEN – in domein “De Lovie” van de broeders van Daele, instituut voor mentaal gehandicapten.  Vroeger was op dat domein het Sanatorium St.-Idesbald gevestigd. De grot onder Poperinge (St.- Idesbald) betreft dus dezelfde grot.

*De Lourdesgrot is jammer genoeg redelijk verwaarloosd, maar nog altijd adembenemend mooi.

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

Aan de ingang is er nog een sierbetonnen constructie in verval.

 

openbare grot

Het oorspronkelijke kasteel, temidden van prachtige natuur, is aan renovatie toe.

openbare grot

*

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

 * Tijdens de zomermaanden van 2015 is er de tentoonstelling The Smell of War (over de gasaanvallen in 1915) in het kasteel De Lovie.

In de tentoonstelling wordt er ook uitleg over de Lourdesgrot gegeven, die gebouwd werd in de jaren 30, toen het domein een sanatorium werd.

openbare grot

openbare grot

De oorspronkelijke eigenaars van het domein, de familie Van Merris, beschouwden dit als een buitenverblijf. Het eerste kasteel werd gebouwd op het einde van de 19de eeuw. Pas na de verkoop in de jaren 1930 werden Christelijke elementen toegevoegd.

openbare grot

openbare grot

openbare grot

De beelden en banken zijn opgefrist.  De Lourdesgrot wordt dus wel degelijk nog benut.

* Info meegedeeld door Sabine beyens – De Nieuwe Bankelinde – De lovie

Normal
0

21

false
false
false

NL-BE
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

de nieuwe bankelinde [denieuwebankelinde@delovie.be]

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tableau Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Tableau Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

De Mariagrot is gebouwd in 1933.

In die tijd was hier het sanatorium Sint-Idesbald ‘De Lovie’: een gespecialiseerd ziekenhuis voor mannen met tuberculose. De provincie West-Vlaanderen had enkele jaren eerder het (toen verwaarloosde) kasteeldomein aangekocht om hier een sanatorium in te richten. De zieken werden verzorgd door Zusters van Kortemark, directeur-geneesheer van het sanatorium was een leek: Dr. Valère Sierens. Er verbleven hier gemiddeld een 70-tal patiënten op het domein.

In de jaren 1930 wordt het kasteel vanbinnen aangepast om er zieken te kunnen verzorgen en onderbrengen. Op het domein worden verschillende nieuwe gebouwen opgericht, b.v. twee grote ziekenzalen (1930 & 1931) en een klooster (1937) vlakbij het kasteel, en twee ‘lighallen’ (overdekte hallen voor openlucht-behandelingen) dieper in het park.

Ook het zielenheil van de patiënten is belangrijk: er komt een ronde kapel (1935) en in het prieeltje op het kunstmatige heuveltje in het park plaatst men een groot H.Hart-beeld (1932).

De Grot van O.L.V. van Lourdes wordt op 24 augustus 1933 met een misviering ingewijd door Mgr. Lamiroy, Bisschop van Brugge. Ook de E. H. Pil, de eigen aalmoezenier van het sanatorium, is erbij. De grot is 7,5 m hoog en wel 20 m breed aan de basis. Ze werd gebouwd door de aannemer Nachtegaele uit Diksmuide. De Mariagrot staat op een eiland in de zogenaamde ‘Motevijver’ van het kasteelpark. Het eiland is bij de aanleg van de grot ook opnieuw beplant geworden: vóór de grot staan een twintigtal kleinbladige lindebomen, die samen als het ware het middenschip van een kerk vormen. De lindeboom is van oudsher ook geassocieerd met de Maagd Maria. Voor de misviering hebben de patiënten van het sanatorium mee het eiland en de grot versierd met linten, slingers en planten.

Via www.historischekranten.be vind je twee krantenartikelen terug die over de inwijding berichten. Er zitten ook wat foto’s bij:

http://www.historischekranten.be/issue/DHA/1933-09-03/edition/null/page/2?period=03/09/1933&sort=relevance&query=

http://www.historischekranten.be/issue/DHA/1933-08-27/edition/null/page/2?period=27/08/1933&sort=relevance&query=

Zie ook deze website voor wat foto’s en info over de grot:

http://lourdesgrotten.skynetblogs.be/archive/2008/09/22/poperinge-proven-de-lovie-22-9-8.html

groetjes,

Lieven Lamote

openbare grot

openbare grot

 

 

4 gedachten over “Poperinge (Proven – De Lovie) * 22/9/8”

  1. Mijn pa kon nog een grot tonen en krantenartikel van de inhuldiging van een grot in het instituut de LOVIE te Poperinge, waarbij duidelijk staat dat “aannemer Nachtegaele” ze bouwde.
    Ik stuur enkele foto’s door, die we maakten met onze smartphone van het artikel. Ik probeer het ook nog even na te vragen bij een arts, waarvan ik weet dat hij nog een paar dagen in de week in de Lovie gaat werken, of de grot er nog is.
    Vriendelijke groeten
    Mia Fournier

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.