West-Vlaanderen

Roeselare (O.L.Vr-kerk) 22/9/8

De Lourdes  Grot in de Onze Lieve Vrouwkerk  in de St.-Hubrechtstraat te Roeselare ,indien de kerk  gesloten is ,pastoor woont er juist naast + mooie brandvenster over Lourdes

Met vriendelijke groeten Johan Vermeulen <johan.vermeulen.roose@skynet.be>

        mini-Roeselare

mini-Roeselare

 

De Lourdesgrot achteraan in de kerk, aan de zuidkant, werd in 1908 naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de verschijningen te Lourdes gebouwd. Deze werd vervaardigd door de firma Pierre Weistenhild uit Courcelle, één van de in die tijd gespecialiseerde grottenbouwers.

Voordien had de firma reeds de grot naast de kerk van de Passionisten gebouwd. Alhoewel niet zo groot vertoont zij wel wat gelijkkenissen.

De plechtige inwijding was op zondag 25 oktober 1908. Die werd geleid door deken Alfons Loys. Gedurende de vespers sprak de bekende predikant E. H. Bruloot, pastoor der Sint –Jansparochie te Kortrijk de gelenheidsrede uit. E. H. Briloot was medestichter van “Vlaanderens Bedevaarten” die in 1898 de eerste bedevaart naar Lourdes organiseerde.

Op 24 september 1917 vernielden twee bommen de kerk waarvan er één in de grot was terechtgekomen. Maar na de oorlog werd de grot helemaal heropgebouwd.

Aan de grot zijn twee merkwaardigheden.

1.      De grot is gebouwd in spiegelbeeld zodat Maria niet rechts voor u te zien is, maat Links. Het is ook geen gesloten maar een open grot langs boven om de mogelijkheid te bieden in de grot een brandvenster te incorporeren.

2.      Een merkwaardig brandvenster achter de Lourdesgrot. Het werd geschonken op 22.11.1937 door dhr. J. Maselis. Bovenaan in het midden is het embleem van “Maria Regina”: M R met een gouden kroon op blauwe achtergrond en rechts en links een bloeiende witte lelietak. Het brandraam stelt de Ziekenzegening en Sacramentsprocessie voor. Op de achtergrond de Pyreneeën en het “Châtteau Fort” van Lourdes, de O. L. Vrouw basiliek en enkele huizen van het dorp. In het midden kan je de processie zien met drie processievlaggen. Een man knielt voor de zegenende priester. Een zieke vrouw op draagbed, vast gehouden door een zuster van Sint Vincentius à Paulo steekt haar arm uit en op de achtergrond zijn nog twee brancardiers te zien.

Na de weekendmissen blijven steeds mensen nog bidden bij de Grot. De afdeling “Vrienden van Lourdes” houdt er op 8 september steeds een Eucharistieviering bij de start van het nieuwe werkjaar.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/roeselare_o.htm

* In de O.L.Vrouwkerk,  St Hubrechtsstraat te Roeselare, staat

achteraan deze prachtige Lourdesgrot.

De kerk is enkel open op zaterdagavond om 6 uur tijdens de Misviering.

gr Bedo

roeselare - o l v kerk Sint-Hubrechtsstraat.jpg

2 gedachten over “Roeselare (O.L.Vr-kerk) 22/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.