West-Vlaanderen

Brugge (Tudor) Sint-Andries 22/9/8

Zeeweg.jpg

Lourdesgrot op de hoek van de Zeeweg en de Diksmuidse Heerweg.

Op de hoek met de Diksmuidse Heerweg grot “Onze-Lieve-Vrouw van het veld”. Mariagrot in 1882 gebouwd in opdracht van mevrouw Charles van Outryve d’Ydewalle. Kort na het overlijden van haar man had Marie van Outryve d’Ydewalle het plan om een heiligdom op te richten ter ere van Maria. De keuze voor een mariagrot was vrij evident omwille van de heropleving van de Mariadevotie. De heropleving was het gevolg van de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan Bernadette Soubirous in 1858. Dit stond ook in verband met de dogmaverklaring door Paus Pius IX in 1854 van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes was bij ons ook vrij populair.

Als vestigingsplaats wordt gezocht naar een plaats op het kruispunt van wegen. De keuze valt op het kruispunt van de Zeeweg en de Diksmuidse Heerweg. Oorspronkelijk stond hier een een kruisbeeld.

De grot wordt opgetrokken uit veldsteen die ter plaatse overal te vinden was. Er werd ook afbraakmateriaal van het eerste station op het Zand gebruikt.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/75146

sint_a3 Brugge

Aan de Zeeweg staat de grot van O. L. Vrouw van ’t Veld. In de nis staat het beeld van O. L. Vrouw van Lourdes. In de volksmond even goed bekend als de ‘Rotse van d’ Ydewalles”. Mevrouw Charles van Outryve d’ Ydewalle liet op een heuveltje waar vroeger een kruis had gestaan een rots oprichten waarin het beeld van O. L. Vrouw van Lourdes werd geplaatst. Dit nieuwe Maria heiligdom werd plechtig ingewijd op 10 augustus 1882, op de dag dat haar zoon Stanislas zijn eerste communie deed. Voorheen stond op dit kruispunt eeuwenlang een kruisbeeld dat vermoedelijk tijdens het Frans bewind (1794 – 1814) verdween. Het bouwen van dergelijke rotsen kadert in de vereringsfeer die op het einde van de 19e eeuw ontstond na de Maria verschijningen te Lourdes.

Op de laatste zondag van september van het jaar 1904 werd een nieuw beeld geplaatst. Men had het vorige Lourdesbeeld vernield. Het nieuwe beeld werd plechtig ingewijd in de kerk en daarna trok men in processie onder het bidden van de rozenkrans en het zingen van lofgezangen naar de kapel. Meer dan duizend gelovigen namen deel aan de stoet. De prior van de abdij Dom Paul Damman hield een toespraak. De pastoor was toen Pol Decuypers.

De kapel staat op gronden van het domein Tudor.

http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/sint_andries.htm

<!– [if !mso]><! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>leonora.verschaeve@telenet.be

*Prachtige locatie trouwens, gelegen in een bos, mooi onderhouden en druk bezocht door wandelaars en fietsers. Een aanrader.

Bedo

*

DSCN4631.JPG

Prachtige Lourdesgrot gebouwd met afbraakmaterialen van het oude station, midden in de natuur op het kruispunt van de Zeeweg en de Diksmuidse Hereweg, nabij het kasteel Tudor.

DSCN4634.JPG

Plastieken Maria van Lourdes en noveenkaars aan de buitenzijde.

DSCN4633.JPG

Oprichting 1892

DSCN4639.JPG

Binnenzicht in deze gezellige Lourdesgrot, met vele kaarsen.

DSCN4632.JPG

Afbeelding van het laatste avondmaal.

DSCN4635.JPG

Mini Lourdesgrotje en mooi Mariabeeld in de grot.

DSCN4636.JPG

DSCN4638.JPG

5 gedachten over “Brugge (Tudor) Sint-Andries 22/9/8”

 1. correctie:

  de tweede foto = De Mans Rotse (staat vermeld op een rondboog boven toegangsweg van de grot) en hoort hier niet bij Brugge.
  Wel bij Varsenare, deelgemeente van Jabbeke bij de witte paters, alwaar ze al vermeld is op je blog
  bedo

  Like

 2. Is dit dezelfde DOM Paul Damman die in 1891 leraar was aan de abdijschool van Maredsous? heeft u nog enige documenten over hem? ’t is voor mijn doctoraat….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.