West-Vlaanderen

Staden (Ieperstraat – Gasthuis) * 22/9/8

De Grot van Lourdes te Staden : gelegen langs de Ieperstraat te Staden nabij het Rustoord St.Jan  ongeveer 0.50 km van het centrum.

Johan Vermeulen <johan.vermeulen.roose@skynet.be>

staden 1

Staden-2005%20019

Lourdesgrot in de Ieperstraat.

Vredestraat_Staden_2

http://tinus1.webbuilder02.hostbasket.com/page101446.htm

De Lourdesgrot bestaat in feite reeds sinds 1873. Toen de zuster –overste van het rusthuis aan een oogziekte bleek te lijden, richtten de kloosterzusters zich tot Onze –Lieve –Vrouw van Lourdes. In 1875 werd de grot ingewijd door pastoor Feys. Toen de pokkenziekte uitbrak, werden vanuit alle Stadense wijken bedevaarten georganiseerd naar de grot. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de grot verwoest. Onder impuls van de alom gekende pastoor Mostaert werd ze heropgericht in 1925.

Toen de firma Pauwelyn een grote voorraad cement (door overstroming van de Luikebeek) voor gewoon gebruik zag verloren gaan, greep pastoor Mostaert deze gelegenheid te baat en liet met de verstijfde cement een nieuwe grot bouwen. Deze werd op 26 april 1926 door Mgr.Waffelaert ingewijd.

Het was wellicht de pastoorsdroom van de grot een klein bedevaartsoord te maken, maar dat is hem nooit gelukt. Onlangs bleek zelfs dat de zeven basreliëfs van Maria die vroeger rond de grot stonden nu in het vlasmuseum in Kortrijk te bezichtigen zijn

” De vervallen grot was een doorn in mijn oog.”                    Jozefien Dumoulin, Buurtbewoonster.

Het was buurtbewoonster Jozefien Dumoulin die de bal aan het rollen bracht. Maar wat Jozefien niet kon verwezenlijken, kon Lutgarde Tyberghein wel. Jozefien vertelt: “Die Lourdesgrot was me al een tijdje een doorn in het oog. De grot ligt er zo vervallen bij. Zo is het achterhoofd van het Bernadettebeeldje gedeeltelijk verdwenen. Jammer, want de grot wordt in mei nog altijd gebruikt door de buurtbewoners en soms lezen ook de rusthuisbewoners er paternosters. Er staat zelfs een arduinen altaar, wat er op wijst dat er vroeger missen opgedragen werden. Ik ben de afgelopen drie jaar bij verschillende instanties gaan aankloppen, in de hoop dat de grot hersteld zou worden. Maar ik werd overal wandelen gestuurd. Niemand wou de verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat de grot eigendom is van de hele Stadense gemeenschap. Maar velen hechten er geen belang meer aan. Maar wat ik niet durfde, heeft Lutgarde Tyberghein wel gedaan. Ze heeft haar kans gewaagd bij het OCMW. En OCMW- voorzitter Wilfried Grymonprez wad onmiddellijk voor een opknapbeurt te vinden. Via een omweg hebben we zelfs Isidoor Godderis ervan kunnen overtuigen om de herstellingswerken op zich te nemen. Zijn vrouw Bea Bouttelgiers is immers een rasechte Stadense. Martha Lowie, Bea’s moeder, verblijft al een tijdje in het rusthuis. Een erg actieve vrouw.” Oef eindelijk:

“DE KOGEL DOOR DE GROT.”

De Roeselaarse kunstenaar Isidoor Godderis startte in 2000 met de herstellingswerken aan de Stadense Lourdesgrot, vlakbij het OCMW –rusthuis in de Ieperstraat. De kunstenaar zal de grot en de beelden herstellen en herschilderen. De beschadigde Mariabeeldjes van overleden rustbewoners die er in de loop der jaren werden bijgeplaatst, worden weggenomen. Het OCMW kon deze herstellingswerken aan een gunstprijsje bekomen. Alle beelden zijn thuis hersteld.

Maar de grot zelf zou nog een opknapbeurt moeten krijgen. Jozefien Dumoulin probeert nog hemel en aarde te bewegen om dat project erdoor de krijgen.

 http://home.scarlet.be/~gdierync/Lourdeswebsite/lourdesgrotten/staden.htm

http://picasaweb.google.com/germain.dierynck/

Mariarotsen#5136313068312222594

Staden vredesstraat Mariagrot

http://www.pixagogo.be/0791244132

staden

Joanna Van Bladel: dezelfde grot als Ieperstraat, of niet ?

Ik ben er vrij zeker dat de grot op de foto van J Van Bladel dezelfde is als deze onder Ieperstraat..
Waarom?
Stuur je bijliggend een foto door in groot formaat toen ik er verleden jaar was.
Bekijk maar es de structuur van de rotsblokken boven en links van de opening : krak hetzelfde.
Algemene vorm van de grot : ook detzelfde.
De muur rechts achter de grot, weliswaar een beetje nieuwer maar op dezelfde plaats.
Dat kloostergebouw links van de grot is weliswaar nu niet meer te zien, zal afgebroken zijn daar op de plaats van het vroegere gasthuis nu ook nieuwbouw staat.
Ik was er verleden jaar, op zoek naar die grot in de Vredestraat, niet gevonden en bij navraag aan omwonenden niet gekend.
De vredestraat en de Ieperstraat ( grote baan) liggen in een hoek ten opzichte van elkaar. Het gasthuis kan dus best een ingang hebben in beide straten. En twee zo’n identieke grotten vlak in elkaars buurt zou ook verwonderlijk zijn.
Overtuigd?
Zal bij gelegenheid toch es langs daar gaan fietsen.

Bedo

staden 1

 

* Is dat de grot op de Grote baan waar Johan Vandewalle het over had ?

* Deze mooie Loudesgrot ligt tegenover huis nr. 118. Helaas is ze momenteel bouwvallig.

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

openbare grot

 

4 gedachten over “Staden (Ieperstraat – Gasthuis) * 22/9/8”

 1. Betreft : Staden ( Ieperstraat – gasthuis).

  Door de komst van een nieuw te bouwen administratief centrum enkele jaren
  terug werd besloten de Lourdesgrot te slopen.
  Vandaag daarlangs gefietst en inderdaad, geen Lourdesgrot meer te zien.

  Bedo.

  Like

 2. De beelden van de verdwenen Lourdesgrot te Staden werden overgebracht naar de
  bidkapel te Oostnieuwkerke, Vijverdamstraat 2.
  Een privéinitiatief waar wekelijks gebedsbijeenkomsten worden gehouden.
  Bedo

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.