Brussel

Brussel (Jette) * 22/9/8

http://www.delcampe.net/page/list/language,D,cat,8705,var,Postkaarten-Europa-Belgie-Brussel-Arrondissement-Jette.html

291_001.jpg

foto_1211886988_1 OLV Jette

In een van de oudste wijken van Jette vinden we een uniek plekje terug, gewijd aan het bidden, een meditatie- en bedevaartsplaats. Deze plek bevat de eerste kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie (opgetrokken in 1913), de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot en voorplein (1915), de Kruisweg,…
Men vindt er een geheel van kappelletjes met de 15 mysteries van de rozenkrans en de stopplaatsen van de kruisweg, dit alles omgeven door bomen, struiken en gebladerte.

Er zijn vier standbeeldgroepen in het domein, waar Christus bovenuittoort aan het 6m hoge Calvariekruis. De vereniging “De vrienden van het Mariaal Domein van de Grot”, opgericht in 1984, nodigt u van harte uit om enkele momenten door te brengen in dit bedevaartsoord. De hoofdingang van de grot is langs Leopold I-straat 296. De kerk en het domein zijn gedurende de weekdagen toegankelijk van 9u tot 16u. Op zondag is het domein gesloten vanaf 17u.  Elke zaterdag is er hier een Nederlandstalige eucharistie om 16 uur, bij goed weer in open lucht.

http://www.kerknet.be/federatie/6513/content.php?ID=3477

Brussel dyn009_original_640_480_pjpeg_2584676_bac0b327a016ed258c452b7e65d8a46c
La grotte notre dame
En 1915, le lundi de la Pentecôte, les Pères Récollets de Bruxelles amenèrent 4000 pèlerins désireux d’implorer la miséricordieuse Mère de Dieu en faveur de nos vaillants soldats de la première guerre mondiale. Le dévoué pasteur ne sut comment accueillir tout ce monde et se vit dans l ‘obligation d’organiser la cérémonie dans un terrain vague attenant à la nouvelle église. Le jour même sa décision fut prise de créer sur ce terrain une grotte pour venir prier l’lmmaculée Conception. Le 14 juillet la première pierre est posée et le 15 août 1915, 20.000 pèlerins assistèrent à l’inauguration présidée par le Cardinal Mercier et le R.P. Harveng grand prédicateur de Notre-Dame de Lourdes.

La grotte de Notre-Dame de Lourdes existe toujours et se trouve rue Léopold près de la place Emile Bockstael. Le 14 août il y a une procession aux flambaux dans le quartier et le 15 août pour la Sainte Marie la grotte est noire de monde. Sur le socle de la Vierge se trouve un morceau de rocher qui vient de la grotte de Massabielle (de Lourdes). Il y a également un splendide chemin de croix. Que l’on soit croyant ou pas cela vaut une visite. C’est tellement inattendu en villle. Ps : le bus 49 s’arrète juste devant la grotte.

http://maboiteaimages.skynetblogs.be/post/5463885/la-grotte-notre-dame

In de kerk zelf is er ook een Lourdesgrot.

Info meegedeeld door Simone Potiers 0476/970371 02/5679671

HPIM1664

HPIM1668

HPIM1666

Verleden jaar naar Boterhammen in het park geweest en van daaruit de grot te Jette opgezocht.

Zeer mooi met grote tuin en kapel.

Zeer druk bezocht.

Hierbij enkele foto’s.

Vr groeten

Bedo.

Jette 1 grottelourdes_belgique07

Jette 2 grottelourdes_belgique06

+ Voor meer informatie: zie dit artikel (september 2005) uit Kapel en Beeld

Info: Jean Arno Geraardsbergsestraat 1 1541 Sint-Pietrers-Kapelle

jette

 

Info: Maria Peyskens-Poppe (80 jaar).

Adres: Graaf Van Landaststraat 121 9700 Oudenaarde (Eine) 055/313650
SSA44740
Zeer imposante Lourdesgrot.
SSA44754
Mooi verlicht.
SSA44741
Prachtig Bernadettebeeld
SSA44742
Het altaar is een geschenk van Koning Albert en Koninging Elisabeth.
SSA44756
Aanemer Moens en zonen uit Evere hebben aan deze grot gewerkt.
SSA44743
SSA44757
Ook aannemer Prosper Moens uit Brussel werkte hier.
SSA44744
Deze zeer grote steen uit Lourdes werd hier ingemetst.
SSA44745
SSA44758
Janssens en Janssens uit Rotselaar hebben de grot in ’91 gerestaureerd.
SSA44746
De nabijgelegen kapel werd in de rots geïncorporeerd.
SSA44747
SSA44748
Tondeleir en zonen – Oude God Antwerpen.
De tuin rond de grot is tevens verbluffend, met kalvarieberg- (heiligen)beelden – kruisweg en rozenkranskapellen.
SSA44749
SSA44750
SSA44751
SSA44752
Deken EH Cosny: 02/5332911
In 1988 werd de VZW Vrienden van het Mariaal domein van de Grot opgericht, Augustijnenmonument 101 1090 Jette 02/4270302
 
* Kaarten van Joanna van Bladel
jette3
jette4

jette971_001

 

jette 240_001
jette 266_001
jette 275_001
jette 296_001
jette 466_001
jette 470_001
jette 523_001
jette 810_001
jette 828_001
jette 876_001
jette 884_001
jette 899_001
jette 919_001
jette 964_001
jette 798_001
jette  733_001
jette st. pierre
laeken jette
*Ik kwam volgend artikel tegen over grotten toevallig in agenda:
http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/de-vijf-hoeken-van-de-wereld-de-grot-van-lourdes-in-jettedaag
clara

woensdag 05 mei 2010
De vijf hoeken van de wereld: De grot van Lourdes in Jette

 

De grot van Lourdes in Jette

Jette – De hoofdingang van de Lourdesgrot in Jette bevindt zich in de Leopold I-straat. De kerk en het domein zijn op weekdagen toegankelijk van 9 tot 16.00 uur. Op zondag is het domein gesloten vanaf 17.00 uur, het uur van de kerkdienst.

Tussen 11 februari en 16 juli 1858 zou de maagd Maria een aantal keer verschenen zijn in de grot van Massabielle in het Zuid-Franse Lourdes aan het brave meisje Bernadette Soubirous. Een paar jaar later werd op die plek een standbeeld opgericht ter ere van de Heilige Maagd, en toen ook het Vaticaan zich met de zaken bemoeide, groeide Lourdes uit tot het welbekende bedevaartsoord waar christenen nog altijd heil en genezing hopen te vinden.

Maar Lourdes is nogal ver, en als de gelovige niet naar de grot kan, dan moet de grot maar naar de gelovige komen. Over heel Europa werden in het begin van de twintigste eeuw replica’s van de Lourdesgrot gebouwd, ook in Brussel.

De bekendste is die van Jette, waar de kerk van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesparochie in 1913 werd opgetrokken, en twee jaar later tijdens de oorlog de grot werd gebouwd om voor de soldaten te kunnen bidden. Bij de inwijding op 15 augustus 1915 door Kardinaal Mercier waren 20.000 gelovigen aanwezig.

De grot is een vrij natuurgetrouwe replica van die in Lourdes. Onder het Mariabeeld ligt overigens een steen uit de echte grot. Het altaar was een geschenk van koning Albert I. In het ruime, groene plantsoen eromheen staan kapelletjes met de vijftien staties van de kruisweg.

Boven het geheel hangt Christus aan het kruis. Dit oord van rust kan ook de leek bekoren, maar is met zijn bloederige kruisweg en felle neon tegelijk een aandoenlijke getuige van de kitscherige dramatiek waar geloofsijver toe leiden kan. Behalve in de meimaand trekt de grot ook tijdens de Mariahulde van 13 tot 15 augustus veel volk. Andere grote Lourdesgrotten in Brussel vind je in de Bloeistraat in Anderlecht en in het kleine Monsantopark in Sint-Pieters-Woluwe.

291_001.jpg

http://www.delcampe.net/page/list/language,D,cat,8705,var,Postkaarten-Europa-Belgie-Brussel-Arrondissement-Jette.html

Grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes

fastenaekens - lourdes
boven: Grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Jette, circa 1914-’22
onder: Grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, Jette, 20 april 2009 om 13.38 uur

Fastenaekens – Brussel, vroeger en nu

‘Correspondence – Brussel van de ene eeuw naar de andere’, honderd gedateerde Brusselse prentbriefkaarten en corresponderende foto’s van fotograaf Gilbert Fastenaekens. Nog tot en met 24 december in het Archief van de Stad Brussel, Huidevetterstraat 65. En wekelijks ook in Brussel Deze Week en op deze pagina.

Meer over het project van Gilbert Fastenaekens: “Fotograaf Fastenaekens verheft postkaarten tot kunst”

Info: Clara Mathues

* Info Fleurist en Yvonne Hendrickx-Mathues:

openbare grot

*

Lourdesgrot in Jette maakt zich op voor Centenaire

door Bettina Hubo © Brussel Deze Week

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot viert vanaf mei haar honderdste verjaardag. Daarom krijgt de allee voor ‘t grotteke een fikse opknapbeurt. Tot verbazing van de buurtbewoners werden de oude, hoge bomen gekapt.

De allee voor het grotteke krijgt een fikse opknapbeurt. (© Saskia Vanderstichele)

Het omhakken van de tien lindebomen en twee esdoorns leverde beheerder Guy-Michel Opdebeeck aardig wat verontwaardigde reacties op. “We hebben geen geld voor een infocampagne. Maar het kappen was nodig en we hadden alle vergunningen. De bomen waren slecht onderhouden en scheef gegroeid. Hun wortels brachten grote schade toe aan de riolering,” zegt hij.

Opdebeeck werkt als vrijwilliger voor de vzw Parochiale Werken Brussel-West, die het patrimonium van de parochies in het Noordwesten van de stad beheert. Hij moet zorgen dat het grotdomein er spic en span bij ligt tegen mei. Dan begint de viering van de centenaire, die loopt tot eind oktober. Honderd jaar geleden werd de grot, een replica van de grot in Lourdes, gebouwd. Op 15 augustus 1915 werd ze, in het bijzijn van 20.000 gelovigen, ingewijd door Kardinaal Mercier.

Ook nu worden veel bedevaarders verwacht in de Leopold I-straat. “En we willen ze fatsoenlijk ontvangen. Dat ze bijvoorbeeld niet met hun voeten in het water zitten zoals nu.”

Het probleem is namelijk dat het onverharde voorpleintje schuin afloopt richting grot. En omdat de afvoer verstopt is en de grond niet meer goed doorlaatbaar is, blijft het water liggen voor de grot en rond het altaar. “Als het regent zoals de afgelopen weken, loopt het hier onder.”

Mariagrot
Daarom wordt het voorpleintje helemaal afgegraven en heraangelegd met klinkers. Vlak voor de grot wordt een ondergronds waterreservoir gebouwd. Aan weerszijden van de allee worden nieuwe, jonge lindebomen geplant, ter vervanging van de oude. De muurtjes en balustrades worden gerenoveerd en er komen ook nieuwe banken. “Van het type St-Pierre nog wel,” lacht Opdebeeck.

In het aanpalende parkje gebeurt niets. Alleen worden ook daar twaalf oude bomen gekapt.

De werkzaamheden zullen 150.000 à 200.000 euro kosten. De vzw Parochiale Werken schiet het geld voor maar het is de bedoeling dat het hele bedrag terugbetaald wordt met de winst van de kaarsenverkoop en het winkeltje.

De feestelijkheden beginnen op 1 mei met een optreden van Les Petits Chanteurs de Belgique, een knapenkoor. Tot eind oktober zullen er elke zaterdagochtend voordrachten zijn aan de grot. Opdebeeck: “We hebben een uitgebreid programma. Ons doel is dat de mensen weer spreken over de Mariagrot, net als dertig, veertig jaar geleden.”

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/lourdesgrot-jette-maakt-zich-op-voor-centenaire

gemeld door Clara Mathues

* Info gemeld door Jan Verhasselt (klik voor een groter formaat)

openbare grot

*Maria De Leeuw

openbare grot

Klik in de foto om de tekst beter te lezen

Soms wordt over deze Lourdesgrot ook gesproken als deze van La(e)ken, maar het is dezelfde (ligt op de grens).

Info Bedo

* Info Pol Lefevere pollefevere@gmail.comdav

11 gedachten over “Brussel (Jette) * 22/9/8”

 1. Lourdesgrot Jette : in de grot een altaar in witte en roze carrara marmer met de initialen van de schenkers Koning Albert I en Koningin Elisabeth…. mogelijk weet je dat.
  Keizer Napoleon III ( omdat we die vernoemden in verband met Bernadette) liet zich in 1852 tot keizer kronen en in 1871 na de nederlaag in de oorlog met Pruisen ging hij in ballingschap naar Engeland.
  Een beetje geschiedenis : hij was de zoon van Louis , een broer van Napoleon. Nu zijn vader Louis huwde Hortense de Beauharnais, de dochter van de eerste vrouw van Napoleon, Joséphine de Beauharnais , uit haar eerste huwelijk (dus was haar dochter een stiefdochter van Napoleon).
  Louis en Hortense waren tijdens het bewind van Napoleon, koning en koningin van Nederland ( van 1806 tot 1810)( In Nederland is Louis gekend als ‘Lodewijk’).
  In 1810 was Napoleon niet tevreden over het bestuur van zijn broer en zet hem af en Nederland wordt dan ingelijfd bij Frankrijk ( gelijk wij ook deel uitmaakten van Frankrijk).
  In de Bib Mechelen vond ik o.a. een boek ‘Hortense , de vergeten koningin van Nederland’, auteur Thera Coppens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.