Vlaams-Brabant

Affligem (Teralfene) * 23/9/8

Affligem Hopland voortuin (info Edward Avermaete)

Plaats: Balleistraat, rechts van huis nr. 33, op 300 m. van de kerk (aangeduid).

openbare grot

teralfene

 Teralfene 2

De Grot van Onze Lieve Vrouw is een Lourdesgrot in Teralfene, deelgemeente van Affligem. De grot werd door Teralfenaar en tevens landbouwer Frans Temmerman gebouwd voor de genezing van zijn moeder Rosalie Van Vaerenbergh en is een verkleinde weergave van de Massabiellegrot te Lourdes. Ze werd in 1885 ingezegend op het feest van Petrus en Paulus (29 juni), een gebeurtenis die veel volk op de been bracht. In de kerk werd eerst halt gehouden waar een lof werd gezongen en waar onderpastoor Daman van Denderleeuw een predikatie hield. Daarna trok de stoet verder langs de versierde Balleistraat naar de grot waar de beelden werden gewijd.

Frans Temmerman wilde eerst enkel een kapel bouwen, maar het werd uiteindelijk een grot, die hij alleen gemaakt zou hebben van onder andere brikken die ter plaatse gebakken werden, de zandstenen liet hij aanvoeren. De grot bevindt zich op de Balleistraat, een sterk hellend terrein dat zich uitstekend leent voor het bouwen van een grot. Aan de buitenkant werden bomen en struiken aangeplant met ertussen, zowel aan de linker- als de rechterkant stenen trappen die naar het achtergelegen grasterrein leiden. Wanneer men de aangelegde trappen volgt, komt men op een pad, omringd met hoge populieren en met in het midden het grasterrein. Langs dit pad zijn 15 kapelletjes opgericht van de Heilige Rozenkrans. Van hieruit had men vroeger een prachtig zicht op de Dendervallei.

Frans Temmerman en zijn echtgenote Celestine Van Nieuwenhove vierden er nog in 1935 hun briljanten bruiloft, in dat jaar bestond de grot ook 50 jaar. Het grote grasplein was tevens een uitstekende plaats voor het opvoeren van toneelstukken in de open lucht. Zo werd in 1947 ‘Het wonder der meimaand’ opgevoerd en in 1950: ‘Zo kwam Onze-Lieve-Vrouwke tot ons’. Om het 75-jarige bestaan te vieren, werd in 1960 een Maria-spel opgevoerd op het domein achter de grot. Op 30 juni 1985 werd het honderdjarig bestaan van de grot plechtig gevierd.

In 1948 werd de vzw “De vrienden van de grot” opgericht, met als hoofddoel het voortbestaan en het onderhoud van de grot te verzekeren.

Ondertussen werd de Grot van Onze Lieve Vrouw een (klein) bedevaartsoord voor inwoners van Affligem en omstreken, een heiligdom waar tot op vandaag mensen langskomen en de mogelijkheid hebben om een kaarsje te laten branden in de grot, voor de grot bevinden zich enkele houten banken om wat te verpozen en te bidden. Vooral in de maand mei met de eucharistieviering, kaarskensprocessie en iedere dag de rozenkrans heeft het gebeuren rond de grond te Teralfene nog steeds een levendig karakter.

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

Het schepencollege van Affligem heeft een niet-alledaags probleem: het is namelijk op zoek naar de eigenaar van de Lourdesgrot in de Balleistraat in Teralfene.

De grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd in 1885 gebouwd en groeide uit tot een pelgrims- en gebedsoord. De grot wordt al zestig jaar beheerd door de vzw Vrienden van de Grot. De beheerders worden echter een dagje ouder en willen de grot en het daarbij horend groendomein overdragen aan de gemeente Affligem.
 
Maar dat is niet mogelijk omdat de vzw niet beschikt over een eigendomsakte. Na de dood van Joanna (Jeanne-Maria) Temmerman in 1958, missiezuster en enige dochter van Frans Temmerman die de grot destijds liet bouwen, zou het domein geërfd zijn door de Zusters Franciscanessen uit Tervuren. Maar ook de zusterorde vindt geen gegevens terug over de eigendom. Affligem stelde dan maar een notaris aan om de eigendomstitel te onderzoeken.
 
 

Echte eigenaars van Lourdesgrot staan op
Mysterie over eigendomstitel opgelost na ons artikel

TERALFENE – Het mysterie rond de eigendomstitel van de bekende Lourdesgrot in Teralfene is opgelost. Niet de zusters franciscanessen uit Tervuren zijn eigenaar, wel de vele tientallen nabestaanden van Frans Temmerman, die de grot in 1885 heeft gebouwd.

Het schepencollege besliste onlangs door een notaris te laten onderzoeken wie de eigendomstitel toekomt van de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, een nog steeds populair gebedsoord in de Balleistraat in Teralfene. Het beheer van het domein, met aan de achterzijde een kapelletjesommegang, gebeurt al zestig jaar door een vzw, Vrienden van de Grot. De beheerders worden oud en zij willen de grot en het groendomein overdragen aan de gemeente, om als erfgoed te bewaren. Probleem was dat niemand nog wist wie de wettelijke eigenaar is van de grot. In het kadaster staat Joanna (Jeanne-Maria) Temmerman als eigenares. Deze missiezuster, overleden in 1958 in Argentinië, is de dochter van Frans Temmerman die de grot in 1885 liet bouwen.

Verondersteld werd dat de grot werd geërfd door de zusterorde van Joanna, de zusters franciscanessen uit Tervuren, maar die verklaren geen gegevens te hebben over de eigendom.

‘Na het artikeltje daarover in jullie krant (Het Nieuwsblad van 30 september, red.) werd ik gecontacteerd door mevrouw Irene Guldenmont, een achterkleinkind van de echtgenoten Temmerman-Van Nieuwenhove, bouwers van de grot’, vertelt Tim Herzeel, Open VLD-gemeenteraadslid en professioneel actief als notaris. ‘De missiezuster was dus helemaal niet het enige kind van Frans Temmerman, zoals werd aangenomen. Er waren nog acht kinderen, drie broers en vijf zussen. Aangezien de zuster de congregatie nooit een schenking gaf en evenmin een testament naliet, zijn al haar (achter)neven en (achter)nichten eigenaars van rechtswege. Dat kunnen er vele tientallen zijn.’

‘De eigendomsakte is veilig in mijn bezit’, verzekert Irene Guldemont. ‘Mijn vader, een neef van tante nonneke, kreeg die veertig jaar geleden terug van de congregatie. Hij zei me dat ik de akte steeds goed moest bewaren, want dat ze ooit nog van pas zou komen. Zo zie je maar.’

Maria Baten (88), dochter van Ludwina Temmerman, is het enige nog levende rechtstreekse kleinkind van Frans Temmerman en Celestine Van Nieuwenhove. Maria en haar drie kinderen, Agnes, Celeste en Emiel Van Droogenbroeck, herinneren zich nog goed hun tante nonneke. ‘We hebben haar nooit gezien, maar we schreven als kind ieder jaar lange nieuwjaarsbrieven en zij antwoordde dan met bidprentjes’, getuigt Agnes. ‘Ze was vlot viertalig en gaf meer dan vijftig jaar les in Buenos Aires. Afkomen naar België mocht ze niet van haar orde, ook niet toen ze al op hoge leeftijd was. Daar moet ze hartzeer van hebben gehad. Ze schreef dat ze in de haven van Buenos Aires vaak ging kijken naar de boten die naar Antwerpen voeren. Mijn moeder heeft nog al haar brieven. Haar overlijden vernamen we pas twee jaar later. Onze brieven bleven onbeantwoord, omdat niemand ginder Nederlands begreep. De familie weet ook niets over haar graf. Dat spijt ons wel.’

De erfgenamen die nog in Affligem wonen, hebben er geen probleem mee dat de gemeente de eigendom zou overnemen, maar eerst moet een uitgebreide stamboom worden opgesteld. Hier en daar zijn er al mede-eigenaars uit de vierde en vijfde generatie. Het wordt zeker een werkje van lange adem om alle eigenaars te vinden en te laten tekenen. Irene Guldemont is intussen al gestart met het opstellen van de stamboom. Wie familiegegevens kan aanbrengen, kan haar bereiken op 053-66.22.15 (na 18 uur).

 

 Rudy De Saedeleir

 teralfine B2_GJ621PTIH_1+BPYDGROT

Maria Baten, enig nog levend kleinkind van de stichter van de grot, met een (klein) aantal achterkleinkinderen van Frans Temmerman. Yvan De Saedeleer
© yvan de saedeleer

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=RE21Q079

In de fundamenten van de grot zouden echte stenen uit Lourdes zijn verwerkt.

Info meegedeeld door Jan Van Droogenbroeck uit Genk – 089/240417 (die afkomstig is van Affligem)

SSA43362      SSA43365

SSA43361   SSA43363

SSA43364   SSA43369

SSA43368  SSA43370

SSA43371   SSA43366

                        SSA43367 

Deze mooie grot werd gebouwd door de echtgenoten Temmerman-Van Nieuwenhove voor een bekomen gunst in 1885 (zie gedenkplaat).

Plaats: Balleistraat, rechts van huis nr. 33, op 300 m. van de kerk (aangeduid).

De grot ziet er wat verwaarloosd uit, maar er branden kaarsen en ze is versierd met bloemen. Binnenin zijn er vele danktegeltjes. Origineel is de erin verwerkte bron. Drie banken vooraan nodigen uit tot bezinning. De verschillende Mariabeelden zijn permanent verlicht.

Achter de grot is er een ruime weide met een Rozenkrans ( kapelletjes).

teralfene 839_001

Foto: Joanna Van Bladel

*

openbare grot

http://www.toerismeaffligem.be/?menu=wandelen&submenu=haigh

Avermaete

 *

5 gedachten over “Affligem (Teralfene) * 23/9/8”

 1. Hello,
  Voor het problem om te weten te komen wie de eigenaar is van de Grotten van Teralfene,
  heb ik contact genomen met de archieven van Leuven, Vaartstrrat 24 in 3000 Leuven
  tel.016/31.49.54 en daar kan je een copie van notarisakte vinden.
  Sorry voor de fouten maar ik doe mijn best in die andere taal.
  Philips Paul-Philippe schoonzoon van Rossignol Maria Francisca achterkleinkind van Joannes Franciscus Temmerman.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.