Oost-Vlaanderen

Sint-Lievens-Houtem (Vlierzele) 23/9/8

 

sint-lievens-houtem

 

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

rots 1 30566338

rots 2 48748782

rots 3 79109077

rots 5 62356853

rots 6 39048175

rots 6 56722659

http://www.parochie-vlierzele.be/10.html?frm_data1=33&frm_data1_type=next

De grot bevindt zich in een uniek natuurkader dat aanleiding geeft tot bezinning en gebed. Ze is gelegen in het centrum van Vlierzele op amper een paar honderd meter van de dorpskerk en is gemakkelijk bereikbaar via een dreef achter de parochiale kring.
Duizenden mensen uit de omliggende gemeenten bezoeken jaarlijks de ‘Rots’. Vooral gedurende de meimaand, O.L.Heer Hemelvaart met de ‘kaarskensprocessie’ en het talrijkst op Sacramentsdag wanneer de jaarlijkse Rotsenommegang plaatsvindt.

De oude Maria-grot, in de volksmond ‘de Vlierzeelse grot’ is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en werd in 1879 door Pastoor Anseau en onderpastoor Lauwereys gebouwd in Waalse natuursteen. Aan de zuidelijke kant is er een preekstoel aangebracht en aan de noordelijke kant is een crypte gebouwd waarin de bedevaarders hun offerkaarsen laten opbranden.
Voor de grot is een plein met een vijftiental bidbanken. Tegenover de grot ligt een bos dat in 1954 gedeeltelijk werd gerooid en waar, onder impuls van toemalig Pastoor Sabot, zeven bakstenen kapelletjes werden gebouwd waar hij de zeven blijdschappen van Maria liet in beitelen.

In 1979 werd reeds het honderdjarig bestaan van de Rots luisterrijk gevierd. Er waren een duizendtal aanwezigen en heimelijk werd te Vlierzele toen gehoopt dat de grot daarna een blijvende belangstellng zou genieten. In 1988 had er nog de dekenale bedevaart plaats.

In 2005 werd het 125jaar + 1 bestaan van de Rots en het 50jarig bestaan van de zeven kappeltjes gevierd in aanwezigheid van Mgr. Van Looy Luc, Bisschop van Gent. Normaal gezien zou het jublileumfeest van 125 jaar Vlierzeelse grot het jaar voordien moeten plaatsgevonden hebben. Oorzaak van dit uitstel was dat Vlierzele in april 2004 een nieuwe parochieherder werd aangesteld. Ook door een aantal andere vieringen werd het 125-jarig van de Rots uitgesteld en werd er beloofd het feest een jaar later te organiseren. Onder een stralende zon werd door ruim 400 bedevaarders het feest mee gevierd.

Nieuw en primeur voor Vlierzele is dat na 125 jaar Onze-Lieve-Vrouw van de Rots en Vlierzele een eigen noveenkaars in haar bezit heeft. Op deze kaars vindt men een mooie kleurenfoto van de Rots en pronkt het alomgekende lied van de zeven blijdschappen van Maria dat door E.H. Kannunik Desiré De Swaef zaliger, werd geschreven en bezongen. Deze kaars kan u aan de Rots aankopen aan 2,50€ of in de parochiekerk te Vlierzele.

http://www.parochie-vlierzele.be/5.html

* Rotse (Grot) Vlierzele

Achter de Vlierzeelse pastorij staat sinds 1879 de Lourdesgrot ter ere van O.L.Vrouw (Mariagrot). Deze Lourdesgrot, gebouwd met Doornikse kalksteen, werd opgericht op initiatief van toenmalig pastoor Anseau. De grot is ongeveer 15 m breed en 6 m hoog. Op de zuidelijke kant (rechts) is een preekstoel in rotsen ingewerkt, aan de noordelijke kant (links) is onderaan de grot een crypte aangebracht waar de bedevaarders hun kaarsen laten branden. In het midden bevindt zich de nis met het Mariabeeld. Voor de grot op een kleine sokkel staat het beeld van Bernadette. Op het pleintje staan vijftien bidbanken opgesteld die plaats bieden aan een vijfenzeventig bedevaarders. In 1954 bracht toenmalige pastoor, Sabot, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Mariagrot, zeven kapelletjes aan waarin hij de zeven blijdschappen van Maria liet beitelen. Deze kapelletjes zijn opgetrokken in baksteen, met in witte zandsteen gebeitelde taferelen. Het geheel is een uniek natuurkader dat zeker aanleiding geeft tot bezinning en gebed. In het najaar van 1993 werden de prachtige lindebomen tijdens nachtelijk stormweer ontworteld, en vernielden in hunval een zijmuur van de grot. Vrijwilligers bouwden deze muur terug op in 1994.

OLV_van_Lourdes_te_Vlierzele

Vliezele Grot_(oude_prentkaart)

Bron: Toeristische brochure Sint-Lievens-Houtem 2009

Bron: ‘Heilig in Houtem’, de kapelletjes van Sint-Lievens-Houtem, Open Monumentendag 13 sep. 2009

vanderkelen.ignace@scarlet.be

* De OLV van de Rots te Vlierzele is dus een Lourdesgrot met op het terrein er rond 7 kapelletjes toegewijd ook aan Maria.
Vlierzele is een deelgemeente van St-Lievens-Houtem, de parochie is toegewijd aan de H.Fledericus. De pastoor van de parochie St.Fledericus  is EH Johan Van Den Eeeckhout, deze is  tevens opperaalmoezenier bij  het leger.

(info   gehaald op website gemeente www.sint-lievens-houtem.be : Het gebied dat nu Sint-Lievens-Houtem overspant,  werd in de Middeleeuwen in twee verdeeld. Een gedeelte werd beheerd door de Sint-Baafsabdij van Gent, het ander behoorde tot het Land van Aalst, met eigen vierschaar.Het dorp had in de middeleeuwen een belangrijke bedevaart en jaarmarkt. Deze Sint-Lievensbedevaart werd gehouden op 29 juni en herdacht het overbrengen van de relieken van Sint-Lieven van het dorp naar de Sint-Baafsabdij. Onder Karel V werd de bedevaart afgeschaft.
Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werden aan Sint-Lievens-Houtem de gemeenten Bavegem, Letterhoutem, Vlierzele (met uitzondering van het gehucht Papegem) en Zonnegem toegevoegd. Er werd ook een klein deel van de gemeente Oombergen aangehecht, meer bepaald de gehuchten Espenhoek, Cotthem en Hoogveld.)

 
De rots is zeker een bezoekje waard , momenteel is men ook het parochielokaal  er niet ver van aan het moderniseren en er is  een speeltuintje  (met Europese subsidies).
Je kan er meer over vernemen op : http://www.parochie-vlierzele.be/ – klikken op Rots.

Met vriendelijke groeten

Ingrid Van Herzele

* Deze grot ligt in VLIERZELE en dit is een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem.
 
vr gr
 
Bedo.
VLIERZ~1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.