Vlaams-Brabant

Halle (Buizingen) 24/9/8

De Lourdesgrot naast de Sint-Vincentiuskerk is definitief onder de sloophamer verdwenen. Enkele maanden geleden kreeg de kerkraad van de stad een vergunning om het gebouw af te breken. “De grot had geen functie meer”, zegt Lernout. “Het was al jaren geleden dat er een eucharistieviering of andere liturgische viering plaatsvond. “De gewijde steen was al jaren uit het altaarsteen verwijderd. Er werd ook afval achtergelaten en steeds meer stenen kwamen los te zitten, zodat dit een gevaar werd voor jongeren die de grot graag beklommen. De plantengroei op de grot waren dan weer een doorn in het oog van de bewoners van de huizen naast de grot.”

Buizingen Lourdesgrot.jpg

Buizingen ok

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

In Buizingen, een deelgemeente van groot Halle is een Lourdesgrot achter de St.-Vincentiuskerk. 

Met vriendelijke groeten,

Toerisme Halle

*Het was pastoor Vincent D’Heu die de Lourdesgrot begin jaren vijftig liet bouwen. D’Heu stond gekend als ‘de bouwheer’ in Buizingen. Hij richtte de Sint-Vincentiuskerk opnieuw in, liet de Don Boscokerk optrekken en de kleuterscholen in het dorp. In 1953 werd dan de grot gebouwd met de hulp van de bewoners van de parochie. “Pastoor D’Heu vereerde Maria”, vertelt Willy Paternot (77) die als tiener mee hielp bij de bouw van de grot. “En hij vond naast de kerk een rustig plekje. D’Heu slaagde er ook in om altijd goedkoop materiaal op de kop te tikken. Hij had daar een neus voor. Zo ging dat dus ook voor de Lourdesgrot waar dan de mensen van de parochie mee hielpen bij de bouw. Ik was als jonge knaap misdienaar en werd later lector. In de zomermaanden werden er vaak openluchtmissen georganiseerd en zeker in de periode rond Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.”

Dorpslegende

Voor veel Buizingenaren was de Lourdesgrot naast de kerk wel een heel gekend gezicht. Maar omdat ze de laatste jaren niet meer gebruikt werd, was ze ook mikpunt van vandalisme. “We hebben enkele jaren geleden nog het Mariabeeld moeten vervangen dat stuk gegooid werd”, zegt Rudolf Verleyen, wiens vader nog een betonmolen leende aan pastoor D’Heu voor de bouw van de grot. “Nadien hebben we nog losliggende stenen vastgezet, maar het was wel duidelijk dat de grot versleten was.”

Verleyen helpt meteen nog een dorpslegende de wereld uit. “Mijn vader heeft die betonmolen nooit meer teruggezien”, zegt Verleyen. “En zo ging het gerucht de ronde dat die molen mee in de grot gemetst was, maar dat was dus een verhaal dat zijn eigen leven ging leiden. Er klopt niets van.” Het sloopbedrijf dat de grot afbrak heeft ook geen molen teruggevonden in het puin.

Buizingen Lourdesgrot.jpg

Buizingen kerk.jpg

* De grote Lourdesgrot achter de kerk werd reeds in 2015 wegens instortingsgevaar afgebroken.

Jammer.

Bedo.

2 gedachten over “Halle (Buizingen) 24/9/8”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.