Antwerpen

Westerlo (Tongerlo) * 24/9/8

Deze Lourdesgrot ligt vlakbij de abdij, te bereiken vanaf de parking en dan lopen langs de abdijmuren, de Lourdesgrot staat rechts van het wandelpad.

Bezocht met Julia Daems en Alice Nicolas

20181003_164214

Tongerlo ok

http://www.kerknet.be/kerkenleven/gallery.php?ID=4263

Deze Lourdesgrot staat aan de abdij van Tongerlo, in deelgemeente Tongerlo.

De grot werd opgericht in 1887, dank zij de ijver van een godvruchtige doch onbemiddelde vrouw van Tongerlo.  Na haar reis naar Lourdes vatte zij een plan op een grot op te richten.  Hierover sprak ze met de provisor van de abdij.  Een geschikte plaats werd vlug gevonden, tegen de vest ten oosten van de abdij, stil en schilderachtig.  Boven op de kant van de vest stond een beukeboom wiens uitgespreide takken de grot zouden bekronen.

Beneden zou het water van de vest de ‘Gave’ kunnen voorstellen.

In de abdij lag een hoop gebakken en gehouwen steen; deze mocht men gebruiken.  Het hout en alles wat men nodig had kwam als vanzelf. 

Jonge mannen uit het dorp voerden de materialen aan.

De metselaar en de timmerman kwamen na hun werkuren een handje toesteken.  De meisjes uit het dorp zorgden voor de versiering.  Om meer ruimte voor de grot te hebben, vulde men een gedeelte van de vest. 

Aan de overkant van de vest werden lindebomen geplant en voor de grot werden banken geplaatst.

Pastoor Hoste liet in 1935 de grot aan beide kanten vergroten.  Een steen uit de rots van Massabielle gehouwen, en door iemand van Tongerlo meegebracht van de Lourdesbedevaart, werd in de grot gemetseld.  Tevens liet hij een afbeelding van de Lourdesbasiliek op de grot plaatsen.

Een ijzeren hek, gift van inwoners van Tongerlo, vormde een gepaste afsluiting.

In 1983 werd de grot zwaar beschadigd.  Het Mariabeeld was weggenomen en werd later stukgeslagen teruggevonden. Een groep gepensioneerden, onder leiding van Louis Kenis, smukte in 1983 en 1984 de Lourdesgrot weer op.  Die mannen hebben zich verscheidene weken ingespannen om de grot een grondige beurt te geven.  Van giften werd een nieuw Mariabeeld gekocht en er werd een nieuwe omheining geplaatst ter bescherming.

Aan de vooravond van 1 mei 1983 had er een Mariahulde plaats met de inzegening van het nieuwe beeld door pastoor De Schrijver.

* Lourdesgrot rechts van de abdij, aan de wandelweg.
Gemeld door Julien Luyckx uit Halle-Buizingen (ontmoet in Trou-de-Bra)
*In de gemeente Westerlo is er nog een andere Lourdesgrot:

aan de Processieweg in deelgemeente Heultje

Kerkmeester, jonkman Prosper De Wever, liet in 1954 achter de parochiezaal, op grond van de kerkfabriek een Lourdesgrot bouwen.

Binnen in de grot lees je :  “Gift Familie De Wever 15.08.1954”. 

Prosper had zijn hele familie advies gevraagd vooraleer hij de beslissing nam.  In de voorkant van de grot is een rotsstuk van de echte grot van Lourdes verwerkt.  Op het gazon staat een St.-Jozefsbeeld uit dankbaarheid aan de EH Hellemans (U 01.05.1961).  Dit beeld is geschonken door drie inwoners van Heultje, die toen ernstig ziek waren.

met vriendelijke groeten,
 
Tom Michiels Toerisme Westerlo www.toerismewesterlo.be

 

 

3 gedachten over “Westerlo (Tongerlo) * 24/9/8”

 1. Loudersgrot van Tongerlo
  Deze grot werd opgericht in 1887, dankzij de ijver van een godvruchtige vrouw uit Tongerlo. Na haar reis naar Lourdes besliste zij een grot op te richten. Ze sprak hierover met de provisor van de abdij. Er werd vlug een geschikte plaats gevonden tegen de vest ten oosten van de abdij. In
  de abdij lag een hoop gebakken en gehouwen steen die men mocht gebruiken. Jonge mannen uit het dorp voerden hout en ander materiaal aan. De metselaar en de timmerman kwamen na hun werkuren een handje toesteken. De meisjes uit het dorp zorgden voor de versiering. Pastoor Hoste liet in 1935 de grot aan beide kanten vergroten. Een inwoner van Tongerlo bracht een steen uit de rots van Massabielle mee van een Lourdesbedevaart en die werd in de grot gemetseld.
  De pastoor liet ook een afbeelding van de Lourdesbasiliek op de grot plaatsen. In 1983 werd de grot zwaar beschadigd.

  Klik om toegang te krijgen tot wandelen-op-wieltjes-rolstoelpad.pdf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.